Srebrenica je zajednička bol svih ljudi u svijetu koji imaju savjest i koji žele da se čuje i zna istina o Genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, a jedan od načina da se istina ne zaboravi jeste i obilježavanje godišnjice Genocida. Ove godine, kao i prethodnih, u Republici Turkiye u mnogim se gradovima obilježava godišnjica Genocida u Srebrenici.

Svake godine predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdoğan povodom godišnjice Genocida u Srebrenici uputi poruke saosjećanja, kao i ostali zvaničnici Turkijske. Prošli mjesec upriličeno je otvaranje dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima, a koje su napravljene zahvaljujući općinama u gradu Konya, i to u općini Karatay i Selçuklu. Kuće su izgrađene u saradnji s Međunarodnim fondom solidarnosti EMMAUS.

Cijeli kompleks ima kapacitet za smještaj 84 osobe, po potrebi i više, a urađen je kao kolektivni smještaj, s tim da je dio rađen u obliku kuća kako bi se zadržao osjećaj komšiluka i da se majke što bolje osjećaju. Prije toga, uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA renovirana je bivša Fabrika akumulatora u Potočarima, gdje će se nalaziti Muzej sjećanja na žrtve Genocida.

U Ankari je 4. jula u organizaciji turskog Ministarstva kulture i turizma, TIKA-e, Fondacije “Alija Izetbegović” iz Sarajeva i turske Fondacije za umjetnost i kulturu BISAV održan panel pod nazivom “27. godišnjica srebreničke realnosti: Ispit civilizacije”, kojem je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić, kao i majke iz Srebrenice.

Unija internacionalnih demokrata Bosne i Hercegovine (UID BiH) i ove godine u osam turskih gradova organizira izložbu fotografija o Srebrenici fotografa Velije Hasanbegovića. Prošle je godine također održana izložba u dvanaest turskih općina, a ove godine u saradnji s općinama izložba će biti u Istanbulu, i to u općini Zeytinburnu i Sultanbeyli, zatim u općinama Gebze, Düzce, Bursa, Konya, Kocaeli, Erzurum, Afyon.

Udruženje bošnjačkih žena “Zambak” u Republici Turkiye  obilježava godišnjicu Genocida u Srebrenici polaganjem cvijeta ljiljana na spomenike Srebrenice u ovoj prijateljskoj državi. U više turskih gradova postoje spomenici žrtvama Genocida u Srebrenici: u Istanbulu, Ankari, İzmiru, Çanakkaleu, Adani, Bursi i Trabzonu. Ovo udruženje osnovale su žene porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koje žive u Turskoj.

Većina je osnivačica i studirala u Turskoj, a bila i pokretač udruženja omladine iz Bosne i Hercegovine koje je 2011. godine prikupljanjem 8.372 pari cipela u Istanbulu obilježilo godišnjicu Genocida nad Bošnjacima. Upravo je s tim cipelama napravljen i spomenik u Ankari posvećen žrtvama genocida. Podršku ovom Udruženju žena pružila je i Enisa Alagić, supruga ambasadora BiH u Ankari Adisa Alagića, koja je za turske medije izjavila da želi preuzeti dio odgovornosti za svoj narod tako što će govoriti istinu, boriti se za pravdu i protiv zla kako se više nikada ne bi dogodila Srebrenica.

Udruženje “Bosna Sancak” iz Istanbula, kao i prošle godine, i ove godine organiziralo je međunarodnu komemorativnu trku u znak sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici. U trci su učesnici pretrčali simboličnih 8.372 kilometara. U saradnji s Direkcijom za srodne zajednice i dijasporu, Udruženje “Bosna Sancak” Bayrampaşa i Pendik organiziralo je odlazak nane Fate Orlović u Istanbul, gdje se održava panel na kojem je planirano da govor održi i nana Fata.

Istanbulska općina Bayrampaşa upriličila je program uz otvorenje spomenika posvećenim žrtvama Genocida koji su nad Bošnjacima u zaštićenoj UN zoni Srebrenica počinile snage RS prije 27 godina. I općina Bağcılar u saradnji s balkanskim udruženjima organizirala je program povodom godišnjice Genocida u Srebrenici. Tako su i ove godine širom Republike Turkiye u raznim gradovima održani programi u znak sjećanja na bošnjačke žrtve pobijene u julu 1995. godine u srebreničkoj enklavi.