Centralni događaj održan je na Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Programu je, između ostalih, prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i druge delegacije.

"Danas smo na Kovačima među bijelim nišanima, među šehidima našeg grada i domovine. Nismo ih zaboravili i nećemo ih zaboraviti. Kad god dođemo ovdje, osjećamo njihovu prisutnost. Danas je njihov dan, dan koji smo mi odredili da ih se na Bajram sjetimo i posjetimo ih, uključimo u našu bajramsku radost, da budu s nama ovako neposredno, inače su oni tu svakog dana među nama", kazao je Kavazović.

Kako je kazao, u svakom našem danu ima udjela šehida, jer da nije njih bilo, stvari bi bile sasvim drugačije i mi možda danas ne bismo stajali ovdje.

U obraćanju prisutnima na Šehidskom mezarju Kovači, Kavazović je naglasio da neće odustati od vrijednosti za koje su se šehidi borili.

"U društvu ovih naših velikana želimo još jednom iskazati svoju odlučnost da nećemo izdati principe radi kojih su šehidi žrtvovali svoje živote. Borit ćemo se, biti postojani i odlučni, i ako Bog da, pobijediti. Pobijedit ćemo ako budemo iskreni u našoj borbi i ako se budemo borili kako treba. Ta borba uvijek mora podrazumijevati sve ljude, i to želim ovdje naglasiti", istakao je reis Kavazović.

Mišljenja je da da bismo to postigli, moramo objediniti svoje snage i nastupati jedinstveno.

"Moramo biti uključeni, davati svoj doprinos. Pozivam sve koji me čuju da u sebi ožive ovaj duh i krenu u ovom pravcu, da napuste prazan govor i svađe, da svoje vrijeme ne troše na malo važne strane. Samo tako će naša borba moći biti krunisana uspjehom, a mi živjeti u dostojanstvu i časti", poručio je Kavazović.

Dodao je da je to težak put, pun izazova, koji vodi do veličanstvenih rezultata.

I na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog muftije Salema ef. Dedovića koji je kazao kako sloboda ima veliku cijenu.

- Ona se skupo plaćala, a naša domovina i Bošnjaci kao narod mnogo su podnijeli žrtava za svoju slobodu u državi, za pravo na javno manifestiranje svoje vjere i ponovno vraćanje svog nacionalnog imena i nacionalnog bosanskog jezika. Sloboda se živi, manifestira, njeguje i ljubomorno čuva. S vrijednostima slobode nema pogodbe i nema kalkulacije – istaknuo je on.

Nakon Mostarskih šehitluka upriličen je posjet lokalnim šehidskim mezarjima.

Dan šehida obilježen je i u Zenici. “U bajramskoj hutbi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je da su šehidi razlog našeg postojanja, razlog naše slobode i razlog što mi, u stvari, jesmo ovdje gdje jesmo”, kazao je na današnjem obilježavanju Dana šehida muftija zenički hfz. Mevludin ef. Dizdarević.

Na centralnom šehidskom obilježju "Kameni spavač", a potom i na šehidskom mezaristanu na Prašnicama, danas su održani prigodni vjerski programi uz učenje Fatihe, Jasini-šerifa i dove za duše šehida proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Danas će za porodice dobitnika priznanja "Zlatni ljiljan" u Medžlisu Islamske zajednice Zenica biti upriličen prijem, a  u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji bit će proučena i hatma-dova za šehide.

U zajedničkoj organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica u mezarju u Potočarima danas je obilježen Dan šehida.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić proučio je jasin i tevhid pred duše svih šehida.

"Mi smo preuzeli amanet od naših šehida. Imamo obavezu da se borimo za našu domovinu, da bude najljepša. Posebno želim naglasiti snagu naših majki i sve ono što su uradile za Srebrenicu, Podrinje i cijelu Bosnu i Hercegovinu. O njihovoj snazi, borbi i istrajnosti treba pričati našoj djeci", rekao je Damir ef. Peštalić.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica Kadefa Muhić je kazala da "imamo obavezu da se sjećamo naših šehida i njihove žrtve za našu zemlju".

"Moramo na mlade prenositi da se sjećaju i gaje kulturu sjećanja na genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Godinama organizujemo obilježavanje na ovaj dan i to nam je obaveza", istakla je Muhić.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.