Vangelia Pandeva Dimitrova, poznatija kao Baba Vanga, jedna je od najpoznatijih osoba po svojim predviđanjima. Bugarska mističarka i travarka, koju su nazivali Nostradamusom Balkana, također je imala veliki postotak uspješnosti kada su u pitanju brojna proročanstva o određenim događajima koja je izgovarala tokom svog života. Kada je u pitanju 2024. godina, Vanga je prorekla da će "moćni predsjednik umrijeti".

Baba Vanga bila je poznata vidovnjakinja koja je stekla veliki ugled u Bugarskoj i drugim mjestima istočne Evrope kao duhovna savjetnica i vidovnjakinja. Svi su dolazili k njoj po smjernice i predviđanja zahvaljujući njenim tačnim predviđanjima koja su bila i do 85%.

Prije smrti, Baba Vanga je govorila da je stekla moć vidovnjaštva u dvanaestoj godini, kada je izgubila vid a od tada su joj "glasovi otkrivali šta će se dogoditi u budućnosti ". Njeni sljedbenici tvrdili su da može komunicirati s mrtvima te da su je duhovi pratili u svakodnevnom životu kako bi je informirali o budućnosti.

Vidjelica je umrla 1996. godine, ali je ostavila važna proročanstva koja su se dogodila. Pripisuje joj se predviđanje pada tornjeva blizanaca u New Yorku 11. septembra 2001., ali i klimatskih promjena ili tsunamija iz decembra 2004. Njena se predviđanja protežu kroz mnoga tisućljeća, a dosežu čak i do 5079. godine.

Vanga je također govorila o "velikom ratu koji će pogoditi Evropu 2023.", a njena predviđanja o "velikom muslimanskom ratu" s Evropom su veoma alarmantna. Ovaj rat trajat će do 2043. godine, kada će na cijelom evropskom kontinentu biti uspostavljen muslimanski halifat, sličan nekadašnjem Al Andalusu.

Baba Vanga je najavila više proročanstava za 2024. godinu, navodeći da bi "velika zemlja mogla provesti testove ili napade biološkim oružjem". Također je rekao da će se "u Evropi dogoditi teroristički napad bez presedana", kao i velika ekonomska kriza "koja će utjecati na planetu tokom ove godine". Također, vanga je najavila da će "moćnog predsjednika ubiti neko iz njegove zemlje".