Sjedinjene Američke Države su u petak obnovile proces ukidanja sankcija, dozvoljavajući međunarodnu nuklearnu saradnju s Iranom na projektima osmišljenim da otežaju korištenje iranskih nuklearnih lokacija za razvoj oružja, iako je visoki zvaničnik State Departmenta rekao da to nije signal da je Washington na ivici postizanja sporazuma.

“Pitanje ukidanja sankcija Iranu, koji od toga ima koristi, jeste crvena linija Irana u pregovorima“, rekao je na konferenciji za novinare portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade.

Prema njegovim riječima Washington je odlučio da preduzme korak koji nema utjecaja na ekonomsku situaciju Irana.

Iran, koji poriče da je ikada težio da napravi nuklearnu bombu, prekršio je granice nuklearnog pakta kao reakciju na tadašnje povlačenje američkog predsjednika Donalda Trumpa iz pakta između Teherana i šest sila 2018. godine i ponovno uvođenje sankcija Iranu.

Teheran i Washington održali su osam rundi indirektnih pregovora od aprila u Beču u cilju vraćanja sporazuma, prema kojem je Iran pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su smanjile njegov izvoz nafte.

Pregovori su prekinuti 28. januara nakon što su se glavni pregovarači vratili u svoje prijestonice na konsultacije.

Iran je 2015. godine postigao historijski sporazum sa šest svjetskih sila o ograničenjima svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, uključujući i naftu. Međutim, SAD su 2018. godine, za vrijeme Trumpovog mandata, napustile sporazum, a sankcije su ponovo aktivirane.

Diplomatski napori dobili su određeni zamah da se sporazum oživi u nekom obliku, povećavajući izglede da više iranske nafte uđe na tržište.

Ako SAD budu ukinule sankcije Iranu, to bi doprinijelo povećanju isporuka i većoj ponudi nafte na globalnom tržištu, što bi umirilo nestabilno tržište i snizilo cijenu nafte, koja ovih dana dostiže višegodišnje maksimume.

I potrošači u Bosni i Hercegovini osjećaju nestabilnosti na tržištu nafte i to kroz rast cijena goriva. Cijene goriva od početka februara rastu, a danas cijena benzina dostiže 2,61 marku po litru, a cijena dizela 2,66 maraka.