Generalna skupština UN-a izglasala je rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Rezultat glasanja bio je 84 za, protiv 19 i suzdržano 68. Sada kada je ključni momenat prošao jasno se pokazalo ko je na kojoj strani, na jednoj su oni koji cijene ljudski život i pravdu, na drugoj su oni kojima te vrijednosti ništa ne znače. A ima i onih kojima je svejedno. Glasanje tako treba i shvatiti, ne kao čin prijateljstva, nego kao čin poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti, a među njima najveće – života.

Način na koji je svaka pojedinačna zemlja glasala u Generalnoj skupštini UN-a danas otvara pitanje, koje Bošnjaci vrlo često postavljaju, muslimanske solidarnosti. Pitali smo se dok je nad nama vršen genocid zašto nam muslimani ne pomognu, ipak su „svi muslimani braća“, pitamo se i danas dok Izrael pred očima cijelog svijeta, u direktnom prijenosu, uživo, čini Genocid nad Palestincima.

Čini se da u današnjem svijetu nema baš mnogo međumuslimanske solidarnosti, postoje interesi, diplomatija i lobiranje. Šta znače naši životi „braći muslimanima“ u Siriji i Maliju? Ništa. Oni su stali uz one koji su masakrirali Bošnjake po šumama, livadama, poljoprivrednim dobrima, magacinima oko Srebrenice. U ove dvije zemlje živi oko 40 miliona muslimana. Bile su protiv.

Ali, od njih barem znamo šta očekujemo. Azerbejdžan, s druge strane, okrene glavu kada se govori o genocidu, njihov predstavnik izađe na hodnik dok se glasa, da svojim stavom ne uvrijedi nekoga, da krvniku ne kaže da krvnik ni žrtvi da se suosjeća. Čak u hodniku da prođe glasanje zajedno sa izraelskim predstavnikom. Dakle, njihovi predstavnici su izašli tokom glasanja.

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata spomenuo je danas tragičnu sudbinu djevojčice Fatime Muhić koju su srpski zločinci usmrtili u Srebrenici. I bilo mu je svejedno za njen prerano završeni život. On nije digao ruku za rezoluciju kojoj je cilj da svijet postane svjestan brutalnosti kojoj je ona bila izložena. On je bio suzdržan. On i još osam predstavnika država sa muslimanskom većinom, koji predstavljaju više od 200 miliona muslimana, bili su suzdržani. Njih se ne tiče.

Nakon današnjeg glasanja gorak okus ostavlja baš to što su neke zemlje, koje smo barem po religiji doživljavali bratskim hladno okrenule glavu poput Alžira, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer nije neobično da su uz Srbiju Kina, Rusija i Mađarska, neobično je da uz nas nije UEA ili Oman.

SUZDRŽANI

DRŽAVA BROJ STANOVNIKA PROCENAT MUSLIMANA
Alžir 44 mil. 99%
Bahrein 1,2 mil. 90%
Etipija 90 mil. 45%
Libanon 4,6 mil. 56%
Nigerija 180 mil. 50%
Oman 2,7 mil. 90%
Sudan 30 mil. 70%
Tadžikistan 7,5 mil. 80%
Ujedinjeni Arapski Emirati 9,8 mil. 90%

GLASALI PROTIV

DRŽAVA BROJ STANOVNIKA

PROCENAT MUSLIMANA

Mali 22,5 mil.

95%

Sirija 23,8 mil.

87%