U izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2023. godinu ima niz zanimljivih tvrdnji o BiH.

Pažnju privlači poglavlje "DRUGO DRUŠTVENO NASILJE ILI DISKRIMINACIJA".

"U zemlji je registrovano oko 48.323 osobe sa HIV-om ili AIDS-om (30.9272 u Federaciji i 17.351 u RS). Zavodi za javno zdravstvo izvijestili su da je tokom 2021. godine registrovano 5.941 osoba. Vlasti to povećanje pripisuju posljedicama pandemije COVID-19. Vjerovalo se da je stvarni broj slučajeva veći jer su mnoge osobe izbjegavale testiranje zbog stigme i diskriminacije. Država nije imala stalne ili organizovane programe psihosocijalne podrške."

Navodi u izvještaju se ne poklapaju sa službenim podacima nadležnih institucija i nisu u korelaciji sa brojem zaraženih u susjednim državama.

U posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini je registrirano pet puta više oboljelih od HIV-a u odnosu prosjek prethodnih 30 godina. Razlozi porasta broja inficiranih su manji broj testiranja tokom 2020. i 2021. godine i pandemije korona virusa. U prošloj godina sa češćim testiranjima, i brojke su porasle. Međutim, sve je manje i stranih i domaćih programa, kao i novca za kampanje dobrovoljnog testiranja, upozoravaju ljekari i nevladine organizacije koje je kontaktirao Radio Slobodna Evropa (RSE) u februaru.

Tokom 2022. i 2023. godine otkriveno je 98 novih slučajeva, od ukupno 522 koliko je potvrđeno od 1994. godine od kad postoje podaci. Četiri petine inficiranih su muškarci, među kojima s 55 posto dominira homoseksualni način prijenosa. Neodređeni ili ostali načini prijenosa čine 32 posto i hetero način prijenosa oko 12 posto. Terapiju protiv HIV-a i AIDS-a trenutno prima 260 pacijenata u BiH, pisao je RSE.

Prema godišnjem izvještaju o zaraznim bolestima i provedenoj imunizaciji u FBiH u 2022. godini vidljivo je povećanje broja zaraženih, ali je to daleko od skoro 50 hiljada prema američkim izvorima.

 

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2022. godine je zabilježeno ukupno 2017 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 613 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 256 osoba umrlo od AIDS-a (356 osoba od HIV-a/AIDS-a).

U Srbiji danas živi oko 1.700 osobe s virusom HIV, a procenjuje se da još oko 1.800 ljudi ne zna da je zaraženo. Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Beograd je najteže pogođen HIV epidemijom u Srbiji, ali se u glavnom gradu i testira najviše ljudi.