Tokom samita Srednje Azije i Rusije u Kazahstanskoj Astani, Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana zatražio je od ruskog predsjednika Vladimira Putina poštovanje, poručivši da Rusija treba prestati tretirati zemlje Srednje Azije kao da su i dalje dio Sovjetskog Saveza.

Rahmon za raspad Sovjetskog Saveza krivi neuspjeh Moskve da na odgovarajući način uzme u obzir interese "malih republika i malih nacija", implicirajući da Rusija iznova pravi iste greške.

– Nas nema 100 ili 200 miliona, ali želimo da nas se poštuje. Koji smo dogovor prekršili? Jesmo li vas možda pogrešno pozdravili? Uvijek smo poštovali interese našeg glavnog strateškog partnera, Rusije - rekao je Putinu predsjednik Tadžikistana.

– Želimo da nas poštuju. Vladimire Vladimiroviču, molim Vas da ne donosite politike gdje se prema zemljama srednje Azije ponaša kao da su dio SSSR-a. Oduvijek smo najviše poštovali našeg najvećeg strateškog partnera (Rusiju), ali, i mi želimo respekt! Želimo da se prema nama odnosite isto kao što se odnosite prema nekoj afričkoj ili bilo kojoj drugoj državi. Ko smo mi? Aboridžini? Ili ´nešto´? Ma, dajte... Ne tražimo da previše investirate u naše zemlje. Naravno, trebate investirati milijarde, milijarde i milijarde, ali te se investicije mogu nadoknaditi u vrlo kratkom periodu. Osim toga, naša radnička klasa dolazi vama (u Rusiju) da radi...˝, naveo je Rahmon.