Regionalnim uredom Sarajevo ubuduće će rukovoditi Ana Mrnjavac i Mladen Zirojević, saznaje portal Istraga.ba.

Ali to nije ništa što je neočekivano. Od početka se zanalo da će se takve stavri dešavati ako Trojka dopusti Miloradu Dodiku da preuzme i Upravu za indirektno oporezivanje. Naime, po ustaljenoj raspodjeli pozicija Uprava za indirektno oprezivanje morala je na mjestu direktora imati čovjeka bošnjačke nacionalnosti, s obzirom na to da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Hrvatica, a ministar finansija Srbin, UIO je, kao jedna od najvažnijih finansijskih institucija trebala pripasti Bošnjacima. No, Trojka je pristala na to da se Bošnjaci potpuno eliminišu iz sistema odlučivanja o indirektnim porezima. Naime, u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje samo je jedan Bošnjak - ekpert iz Federacije BiH Zijad Krnjić. Predjednik UOUIO je Srbin, kao i ministar finansija Rs, te ekspert iz Rs, dok je ministar finansija FBiH Hrvat. Dodik je ovladao finansijskim sistemom i sada ima izvor novca u svojim rukama. Rezultati toga su već vidljivi. Povećan je koeficijent za Rs na štetu Federacije BiH u raspodjeli novca od indirektnih poreza što će rezultirati time da Rs dobije 60 miliona maraka više. Odluka je usvojena sa 4 glasa za i jednim protiv. Pogodite ko je bio protiv takve odluke na štetu FBiH.

Vrijedi se prisjetiti izjava predstavnika Trojke o ovoj temi. Nermin Nikšić (SDP) je ranije govorio kako pozicija direktora trebala pripasti strankama Trojke. No, kako bi “smekšali” Dodika, kako bi ga “promijenili” velikodušno su mu Nermin Nikšić, Elmedin Konaković (NIP) i Edin Forto (NS) poklonili Upravu za indirektno oporezivanje. Zauzvrat su dobili, a to će sigurno ubrzo Konaković objasniti na društvenim mrežama, fiktivne evropske zakone.

 

A lijepo im je Vojin Mijatović objasnio prije nekoliko mjeseci: “Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH. Stanite na vreme sa trgovinom države, nije BiH ničija đedovina. Ovde ću stati za radi mira u kući, ali upozoravam, puno je neke pesma ponela”. Mir u kući Mijatović je dobio zajedno sa ministarskom pozicijom u Vladi Federacije BiH. Pjesma ih još nosi. A dok su oni uljuljani tom melodijom, Zoran Tegeltija vrši etničko čišćenje Uprave za indirektno oporezivanje. Prema informacijama iz Bratunca, nekoliko Bošnjaka koji su bili zapsoleni u UIOBiH dobili su otkaze. Otkaze je dobilo još 54 zaposlenika UIOBiH, odnosno njima nisu produženi ugovori na određeno vrijeme. Među tim ljudima koji su ostali bez ugovora ima i onih koji u UIOBiH rade i po 10-ak godina.