Theodore Roosevelt, 26. predsjednik Sjedinjenih Država, preminuo je na današnji dan 1919. godine. Dinamičan i energičan političar, Theodore Roosevelt je zaslužan za stvaranje modernog predsjedništva. Kao mladi republikanac, Roosevelt je imao brojne političke funkcije u New Yorku 1880-ih i 90-ih godina, te  je bio vođa reformskih republikanaca u državi.

Godine 1898., kao pomoćnik sekretara američke mornarice, Roosvelt je žestoko zagovarao rat sa Španijom. Kada je počeo špansko-američki rat, formirao je "Rough Riders", dobrovoljačku konjicu koja je postala poznata po svom doprinosu pobjedi Sjedinjenih Država u bici kod brda San Huan na Kubi. Roosevelt koji je bio naklonjen publicitetu dojahao je svoju vojnu slavu do mjesta guvernera New Yorka 1898. i do potpredsjedništva 1900.

Godine 1901. ubijen je predsjednik William McKinley, a Roosevelt, star 43 godine, postao je najmlađi predsjednik koji je ikada preuzeo tu funkciju. Dao je pečat obavljanju ove dužnosti vitalnošću koja je oduševila većinu Amerikanaca i izabran je za drugi mandat 1904. Kao američki ekspanzionista, Roosevelt je potvrdio svoje izvršne ovlasti da brani interese SAD-a u cijeloj Americi dok je nastojao uravnotežiti interese farmera, radnika, i poslovna klasa kod kuće. Insistirao je na jakoj mornarici, poticao nezavisnost Paname i izgradnju Panamskog kanala, promovirao regulaciju monopola i odvajao zemljište za američke nacionalne parkove i spomenike. Godine 1906. dobio je Nobelovu nagradu za mir za posredovanje u pregovorima o okončanju rusko-japanskog rata.

Tokom 1912, tri godine nakon što je završio svoj drugi mandat, Roosevelt se ponovo kandidirao za predsjednika kao novi kandidat Progresivne stranke. Izazivajući svog bivšeg potpredsjednika, Williama Howarda Tafta. Vodio je kampanju na svojoj platformi društvenih reformi “Square Deal”. U novembru je podijeljenu Republikansku stranku porazio demokrata Woodrow Wilson.

U posljednjih nekoliko godina svog života, Roosevelt je postao glasni zagovornik ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat i čak je nastojao dobiti komisiju za vođenje divizije američke vojske u Evropi. Predsjednik Wilson je to odbio, a nakon rata Roosvelt je bio glasni protivnik njegovog Lige naroda. 1919. Preminuo je umro u svojoj kući u New Yorku od tropske bolesti koju je dobio vjeruje se tokom putovanja.