Majka Tima Vranjkovina iz Sikirića kod Bratunca otvorila je prošle godine džamiju u bratunačkom selu Zapolju. Timi je u agresiji ubijeno sedam članova bliže i mnogo veći broj šire porodice. Ubijena su joj dva sina, muž, četiri brata, djever i mnogobrojna druga familija. Za izgradnju džamije Tima je donirala oko 30.000 KM.

Novinarka BIR televizije Emira Musa objavila je kratku priču o Timi Vranjkovini napisavši da je Tima “još neispisani lik iz bosanskog romana i to jedan od naših najvažnijih”.

Jednom je, piše Musa, iz šume dovela vodu za hair česmu. Od svojih para, skupljenih od poljoprivrede. Pokidaju joj tu vodu i presude: "Timo Vranjkovina ne možeš ti vodu voditi kroz šumu. To je državna šuma!" Tima im kaže: "A čija sam ja nego državna? Đe sam to ja život provela nego u ovoj državi. Ako je šuma državna, ako je međed državni i ja sam ti državna. Ja sam ti, bolan, država." I ponovo dovede vodu. Više je nisu pokidali.

Priča nam Tima: "Jednoč dođu ovi naši četnici domaći i dolam cestom pušćaju pjesme - "Ne volim te Alija... " Hajd ja pustim. Dođu drugi put. Iziđem i kažem slušaj ti Milane i Krsto nejma ti ovdje ni Alije ni Bakira. Ovdje su ti Tima i Advija i Biba. Ako ćeš šta pušćati onda pušćaj o nama pjesmu. Nikad više došli nisu."

“Tima Vranjkovina, u svom selu Sikirić na Drini, jeste država. Jaka ko zemlja!

Od ‘svojie para’ Tima je pokrila džamiju. Napravila oko džamije ogradu i kapiju. Nek ima ‘božija kapija’ da ljudi na nju ‘uniđu’. Najveći je pojedinačni vakif za džamiju u Zapolju. Osim ove hajir česme što su joj je jednom pokidali, napravila je još jednu hair česmu. Ima 72 godine i živi sama. Ima 2,5 duluma zasađenih malina, stado ovaca... a onako petkom, da malo počasti narod, na džumu odnese tepsiju hurmašica”, piše Musa.