Izrael je započeo ofanzivu na granični prijelaz Rafah, južno od Pojasa Gaze, na granici s Egiptom. Izraelska vojska, koja je preuzela operativnu kontrolu nad ovom južnom palestinskom granicom, nekoliko sati ranije naredila je prisilnu evakuaciju stotina hiljada Palestinaca iz istočnog dijela grada Rafe u, kako su je nazvali, ograničenoj operaciji u južnoj Gazi.

Mogućnost kopnene invazije Izraela na prijelaz Rafah i južnu Gazu izazvala je reakciju međunarodne zajednice, odbijanjem i zahtjevima za prekidom vatre od strane zemalja poput Kine ili Sjedinjenih Država i institucija poput UN-a ili Evropske unije. Ofanziva također dolazi nekoliko sati nakon što je Hamas prihvatio prijedlog Egipta i Katara za prekid vatre i razmjenu talaca. Međutim, čini se da je Izrael odlučan nastaviti ofenzivu u Rafi.

Prijelaz Rafah, jedina granica Gaze koju Izrael (do sada) ne kontrolira, predstavlja jedinu preostalu vezu tih teritorija s vanjskim svijetom. Egipat kontrolira granični prijelaz, ali sve zalihe koje ulaze u Gazu kroz Rafah zahtijevaju saradnju vlasti u pojasu (koji de facto kontrolira Hamas) i odobrenje Izraela.

Od početka rata, Rafah je bila temeljna enklava za ulazak humanitarne pomoći u Gazu iz inozemstva, budući da je ostatak teritorija Gaze i dalje zatvoren od strane Izraela. Također i prijelaz Kerem Shalom, koji se nalazi na raskršću palestinske, egipatske i izraelske granice.

Izraelska invazija na Rafah mogla bi značiti definitivno zatvaranje ili otežan rad prijelaza, a time i dostavu humanitarne pomoći u unutrašnjost Gaze. UN-ova agencija za palestinske izbjeglice, UNRWA, upozorila je da će prekid ulaska humanitarne pomoći pogoršati "katastrofalnu glad" u pojasu.

WHO je procijenio broj izbjeglica u Gazi na 1,2 miliona, sa samo 33% bolnica u regiji i situacijom gladi i prenapučenosti koju bi invazija na Rafah pogoršala, uz strah od izazivanja "krvoprolića".

Rafah je od početka rata meta Izraela: Netanyahuova vlada insistira na tome da ta enklava predstavlja uporište za Hamas, s do četiri bataljona s hiljadama boraca koji su našli utočište u gradu na jugu Gaze. Invazija Rafe bila bi, prema Izraelu, ozbiljan udarac vojnom kapacitetu te milicije.

Operacija u Rafi nastavit će se "kako bi se izvršio vojni pritisak na Hamas i unaprijedilo oslobađanje naših talaca i drugih ratnih ciljeva", navodi se u saopćenju iz Netanyahuova ureda objavljenom na društvenim mrežama.

Izraelske snage koriste letke, tekstualne poruke i postove na društvenim mrežama kako bi pozvale stanovništvo istočne Rafe da se presele prema sjeveru, duž obale Sredozemnog mora u humanitarnu zonu koju je odredila izraelska vojska, prema prijelazu Kerem Shalom, koji je Netanyahu obećao otvoriti za ulazak humanitarne pomoći.

Kroz Rafu je je, kako-tako, ulazila pomoć, kamioni s humanitarnom pomoći sa svim onim čega više nemaju u Pojasu Gaze, s gorivom potrebnim za agregate za bolnice; hranu, ono što više nigdje ne mogu kupiti niti uzgojiti; vodu, koju ne mogu dobiti jer je izraelska vojska sve bombardirala; lijekovi, koje bolnice više nigdje ne nalaze.

Od jučer ni Rafah više nije siguran grad. Izrael je ušao sa svojim tenkovima i naredio svima onima koje je tamo prisilno preselio da napuste to područje. Podijelio im je karte koje su im pokazivale kamo mogu ići, žutim je crtama označavao komad zemlje koji je 'sačuvao' za njih: pustoš, usred apsolutnog ništavila, u kojoj nema kuća ili šatora ili zaliha. Naredio im je da odu tamo bez daljnjih uputa. Kako će preživjeti u mjestu gdje nema struje i vode?

Situacija u Gazi je neodrživa. Oni koji su još živi ne znaju koliko dugo. Niti šta će biti s njima. Mir, onaj za koji se činilo da će stići u ponedjeljak navečer, nije stigao. Vrlo je teško zamisliti kako će život izgledati kada se užas koj provodi Izrael nad Gazom okonča, ako ikada završi. Kako će oni koji su ovako živjeli moći ponovo izgraditi svoje živote? Porodice poput naših koje su morale pobjeći, gledajući kako im djeca, muževi, braća umiru...

Izrael je prestao slušati svoje partnere, međunarodne organizacije. Plan koji Netanyahu ima u glavi je samo njemu poznat i čini se da je vrlo jednostavan: uništiti sve tragove života Palestinaca u Pojasu Gaze. Ne radi se više o Hamasu. Odavno je prestalo biti o Hamasu. Zanimljivo je da se upravo ove sedmice jevrehjska zajednica prisjetila užasa holokausta. I sada njihovi potomci, oni koji su kod kuće slušali priče o tom barbarstvu, o tom besmislu, ponavljaju tu istu bol. Nadati se da, za nekoliko godina, djeca progonjenih Palestinaca neće učiniti isto. Ponavljaj i ponavljaj i ponavljaj bol. Čini se da je sviet na to osuđen, na ponavlajnje zla.