Napad samoubilačke letjelice u subotu navečer izazvao je smrt tri američka vojnika u bazi u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, u novoj eskalaciji napetosti na Bliskom istoku. Pentagon je akciju pripisao milicijama koje je finansirao Iran, dok je perzijski režim negirao svoju umiješanost u ove akcije.

Napad, koji je također ostavio 34 ranjena, dogodio se u bazi Tower 22, američkom objektu koji je dio jordanske odbrambene mreže i gdje je, prema Washingtonu, raspoređeno približno 350 pripadnika američke vojske. Smještena na sjeveroistoku Jordana, na granici sa Sirijom i vrlo blizu granice s Irakom, američka baza igra temeljnu ulogu kao strateška tačka u geopolitici regije: objekti su zapravo igrali važnu ulogu u akcijama Sjedinjenih Država i međunarodne koalicije protiv takozvane Islamske države.

Malo se zna o ovoj bazi koja se nalazi u pustinji područja Al-Rukban, gdje se spajaju granice Iraka, Sirije i Jordana. Objekti Tower 22 nalaze se samo nekoliko kilometara od baze Al Tanf, na sirijskoj teritoriji. Oba su objekta bila ključna u borbi međunarodne koalicije protiv takozvane Islamske države i drugih pobunjeničkih grupa i milicija koje sebe nazivaju "Islamski otpor", riječ je o šiitskim grupama bliskim iranskom režimu.

Baza također igra ključnu ulogu u američkoj strategiji obuzdavanja iranskih akcija u tom području, zajedno s objektima Al Tanf, kojima se iz Tower 22 pruža strateška podrška. Ne čudi da se baza nalazi na jordanskoj teritoriji: prema Reutersu, Jordan je jedan od velikih saveznika Sjedinjenih Država na tom području, te jedan od najvećih primatelja vojne pomoći, trupa i podrške iz Washingtona.

Prema CNN-u, ovo je prvi poznati napad na te objekte, iako su napadi na američke baze u regiji konstanta (više od 158 na objekte međunarodne koalicije u Iraku i Siriji od 17. oktobra). Islamski otpor u Iraku (skupina proiranskih milicija koje djeluju u ovom dijelu svijeta) preuzela je odgovornost, među ostalim akcijama, za ovaj napad koji se, prema Washingtonu, dogodio u bazi, iako jordanske vlasti uvjeravaju da se napad u stvarnosti dogodio u bazi Al Tanf, na sirijskoj teritoriji. Sjedinjene Države upiru prstom u Iran, dok iranski ministar vanjskih poslova negira umiješanost te zemlje u ove napade.