Sedmi maj 1995. godine bio je koban za posadu, putnike i ljekare iz Tuzle koji su se helikopterom dobrovoljno uputili da pomognu ranjenim i oboljelim Srebreničanima. U ovoj helikopterskoj nesreći poginula su sva tri člana posade: piloti Džemal Malkić i Enver Čokić, letač-tehničar Izet Džambić te putnici: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović. Teže i lakše povrijeđeno je preostalih deset osoba koje su se nalazile u helikopteru.

“To nas je sve pogodilo. Ljudski su životi najbitniji. Te su večeri oni otišli s Višće. Ja sam tada bio u Zenici, a prema informacijama, poletjeli su kasno navečer, oko jedan-dva. Bilo nam je sumnjivo jer se poslije sat i po-dva nisu vratili. Slutili smo šta je moglo biti, ali opet smo se nadali. Ujutro, oko sedam sati, komandant Sifet Krekić nas je okupio i rekao nam da su helikopter i posada stradali. Prema našim saznanjima, tokom leta helikopter je naišao na jako djelovanje sredstava protuvazdušne odbrane i bio je pogođen, a uslijed toga, u fazi slijetanja izgubio je upravljivost, komande nisu reagirale i po inerciji je pao. Poginuli su tamo i ukopani, ali je poslije rata izvršena ekshumacija i njihova su tijela prevezena na mezarja gdje su to porodice zahtijevale”, prisjetio se u izjavi za Stav Jakub Siočić, penzionirani brigadir i pilot Armije RBiH.

Ovaj tragični događaj ujedno je bio i jedan od posljednjih letova u Srebrenicu, jer, navodi on, više nije bilo mogućnosti da se u enklavu često dostavlja pomoć, kao što su to neko vrijeme radili. “Pogotovo nam je bilo teško jer su i ljudi u enklavama postali svjesni da će pomoći biti sve manje, a znali smo koliko im je ona neophodna. Agresor je više stezao enklave i više je koncentrirao naoružanja kako mi ne bismo mogli proći. Jer mi idemo ograničenim područjima i, kada dođete do enklave, nemate neki manevarski prostor, ne možete kružiti dvije minute i gledati gdje je najbolje sletjeti. Ne, nego ondje gdje ekipa koja vas dočekuje zapali vatru, vi tu morati doći. Sve se to brzo odvija, kako vas ne bi gađali i kako ne bi skinuli helikopter”, zaključio je Siočić.