Političar krajnje desnice Javier Milei, koji se divi bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, dobio je najveći udio glasova na predizborima u Argentini.

Predizbore, na kojima učestvuju predsjednički kandidati iz svih stranaka, smatraju se ključnim pokazateljem za predsjedničke izbore zakazane za 22. oktobar ove godine.

Milei je premašio očekivanja osvojivši 30 posto glasova, nadmašujući time etablirane političara.

Argentinski mediji opisali su rezultat kao “politički zemljotres”.

Izbori u Argentini razlikuju se od onih u drugim zemljama jer nisu ograničeni na članove stranke, već su otvoreni za sve one koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima.

Ko dobije najviše glasova stoga se smatra favoritom za predsjedničke izbore 22. oktobra.

Istraživanja javnog mnijenja uoči izbora pokazivala su da Milei zaostaje iza ministra ekonomije lijevog centra Sergija Mase i konzervativne kandidatkinje Patricie Bullrich.

Ali s više od 97 posto prebrojanih listića Milei je osvojio 30,06 posto glasova, ispred koalicije kandidatkinje Bullrich (28,27 posto) i koalicije kandidata Sergija Mase (27,24 posto).

List La Nación uporedio je njegov nalet s cunamijem.

Milei je bivša TV ličnost. Uprkos tome što služi kao kongresmen od 2021. godine, voli sebe prikazivati kao političkog autsajdera.

Njegov stav protiv establišmenta dopao se argentinskim biračima ljutim na sadašnju i prethodne vlade jer nisu uspjele riješiti argentinsku ekonomsku krizu.

Godišnja inflacija prelazi 115 posto, svaki četvrti Argentinac živi u siromaštvu, a lokalna valuta, pezos, pala je toliko da su fudbalski navijači iz suparničkih zemalja pocijepali argentinske novčanice kako bi ismijali argentinske navijače.

Milei je pokrenuo ostrašćene napade na svoje rivale iz etabliranih političkih stranaka.

Govoreći nakon predizbora u nedjelju, rekao je svojim navijačkim pristalicama da smo “uspjeli izgraditi ovu konkurentsku alternativu, koja će staviti tačku na parazitsku, lopovsku, beskorisnu političku kastu”.

Ovaj 52-godišnjak rekao je da će bude li izabran ukinuti argentinsku centralnu banku, zamijeniti pezos američkim dolarom i privatizirati državne firme koje bilježe gubitak.

U politici koja podsjeća na bivšeg brazilskog lidera krajnje desnice Jaira Bolsonara, Milei predlaže i popuštanje kontrole oružja.

Milei je također izjavio da se protivi abortusu osim ako je život majke ugrožen i uključio je obećanje u svoj program kampanje “da će zaštititi živote djece od prekida začeća”.

On je napao seksualno obrazovanje u školama kao trik da uništi “tradicionalnu porodicu” a iskazao se i kao osoba koja negira klimatske promjene.

S dugim zaliscima, pjevajući rok pjesme i često noseći kožnu jaknu, 52-godišnjak je namjerno provokativan i često napada “ljevicu” u ispadima praćenim psovkama.

Njegov neočekivano dobar učinak u predizborima – deset procentnih poena iznad onoga što su predviđale ankete javnog mnijenja – utjecao je na dodatni pad pezosa. Zvanični kurs pao je za skoro 18 posto kada su tržišta otvorena u ponedjeljak.

Uspjeh Javijera Mileija s oduševljenjem su proslavile njegove pristalice, kojima je rekao: “Mi smo prava opozicija, mi smo jedini koji želimo stvarnu promjenu jer, zapamtite, drukčija Argentina nemoguća je s istim starim ljudima, s istim starim ljudima koji su uvijek propadali, s istim starim ljudima koji su propadali stotinu godina.”

Kandidati koji su zauzeli drugo i treće mjesto, Patricia Bullrich i Sergio Massa, sada će pokušati osvojiti bolje pozicije uoči prvog kruga predsjedničkih izbora predviđenih za 22. oktobar.

Drugi krug, u koji će ući dva najbolja kandidata, održat će se 19. novembra ako nijedan kandidat ne dostigne 45 posto glasova – ili 40 posto s prednošću od 10 posto – potrebnih za potpunu pobjedu u prvom, krugu.

S manje od četiri procentna poena udaljenosti između tri glavna kandidata u predizborima, drugi krug trenutno se čini vrlo vjerovatnim.

Argentina nije prva zemlja u regionu u kojoj je kandidat koji se bori protiv establišmenta uzburkao političku scenu.

U Kolumbiji je nezavisni kandidat Rodolfo Hernández iznenađujuće napredovao u prvom krugu izbora 2022. godine, ali je u drugom krugu izgubio od bivšeg ljevičarskog pobunjenika Gustava Petra.

A u Čileu, kandidat krajnje desnice José Antonio Kast pobijedio je u prvom krugu 2021. godine, ali je u drugom krugu poražen od ljevičarskog bivšeg studentskog lidera Gabriela Borica.

U Brazilu, pristalice krajnjeg desničara Jaira Bolsonara odbile su prihvatiti njegov tijesan poraz od lijevog rivala Lule da Silve i upali su u Kongres samo nekoliko dana nakon što je de Silva položio zakletvu 1. januara 2023. godine.

(Izvor: BBC)