Zdravstvene organizacije izvijestile su o porastu broja pobačaja među ženama u Gazi za 300 % otkako je izraelska kampanja bombardiranja opkoljene palestinske enklave počela 7. oktobra.

Zapanjujući porast objašnjava se problemima kao što su pothranjenost i nedostatak pristupa zdravstvenoj zaštiti i higijeni zbog izraelske stalne blokade.

Još početkom novembra, agencije UN-a upozorile su da žene nisu u mogućnosti da se bezbedno porađaju, a da će se smrtnost majki povećati s obzirom na nedostatak pristupa adekvatnoj njezi. Oni su također upozorili da je psihička posljedica sukoba imala direktan utjecaj na reproduktivno zdravlje, uključujući povećanje broja pobačaja uzrokovanih stresom, mrtvorođenih i prijevremenih porođaja.

Više od četiri mjeseca nakon nemilosrdnog napada Izraela, situacija se samo pogoršala kako je zdravstveni sistem Gaze potpuno kolabirao.

“Bolnice su opkoljene, bombardovane, bez goriva, vode i struje. To je sistematsko uništavanje čitavog zdravstvenog sistema“, sa užasćenjem objasnio je doktor Haj-Hassan.

"Ustanova, koja ima samo jednu operacionu salu i dizajnirana je da primi 30 do 40 trudnica dnevno, sada obrađuje 300 do 400 slučajeva dnevno"

U svojoj nedavnoj misiji u Emiratskoj bolnici, osoblje UNFPA je otkrilo „koliko je malo zdravstvene zaštite trenutno dostupno trudnicama u Gazi, te da se žene koje se oporavljaju od porođaja carskim rezom otpuštaju u roku od jednog dana zbog nedostatka kapaciteta i vrlo ograničenih resursa.

Gaza: 'Dobačen u pakao'

Vraćajući se iz nedavne posjete Pojasu Gaze, glasnogovornica UNICEF-a Tess Ingram opisala je “majke koje krvare na smrt”, dok se bebe “isporučuju u pakao”. Govorila je i o jednoj medicinskoj sestri koja je izvršila „hitni carski rez na šest mrtvih žena“.

“Ne postoji prenatalna njega za trudnice. Nema kreveta, mnoge žene su rodile na madracima u hodnicima na podu. Naša bolnica je mala. Neki dan smo uradili 23 carska reza i više od 60 porođaja”, rekao je Haj-Hasan čitajući poruke koje je dobio od šefa akušerstva u bolnici u Rafi.

Pedijatar je spomenuo slučaj prijatelja u Gazi čija trudna supruga mora na carski rez i u panici je jer ne zna gdje će moći da se operiše jer su sve bolnice preplavljene ranjenicima.

U uslovima opasnim po život, ako imaju sreće da stignu do medicinskog centra, buduće majke često bivaju odbijene jer su porođajne sale već pune.

Kada su primljeni, obično se otpuštaju u roku od nekoliko sati nakon porođaja s obzirom na to da su zdravstvene ustanove stalno zasićene.

Ammal Awadallah, izvršni direktor Palestinskog udruženja za planiranje i zaštitu porodice (PFPPA), govorio je o anksioznosti i nevolji koje njihovi zdravstveni radnici u Gazi često primjećuju kod trudnica.

„Oni se plaše hoće li moći doći do zdravstvene ustanove ili ne?", kaže Ammal za The New Arab.

"Hoće li biti nekoga u blizini da pomogne? Hoće li medicinski materijal koji je potreban biti dostupan?"

Awadallah je izrazio ozbiljnu zabrinutost za fizičko i psihičko stanje majki. „Bombardovani su im domovi, njihovi najmiliji ubijeni u napadima, žive u stalnom strahu ne znajući za sudbinu njihove porodice daleko je iznad onoga što možemo zamisliti“, nastavila je ona.

„Onog trenutka kada ove bebe izađu iz majčine utrobe, njihovi životi su u velikoj opasnosti i možda neće doživjeti sljedeći dan“, rekao je za The New Arab Ricardo Pires, menadžer komunikacija pri UNICEF-u.

Dijeleći neke srceparajuće priče koje je UNICEF prikupio na terenu, ispričao je o ženi u osmom mjesecu trudnoće, Eman, koja je morala bježati od izraelskog zračnog napada na grad Gaza i hospitalizirana je 46 dana kasnije zbog teške infekcije. Ona je sada "preslaba da čak i drži svoje novorođenče" i nije jasno hoće li se oporaviti od infekcije.

Druga trudna žena, Mashael, koja je vidjela svoj dom u gradu Gazi pogođen izraelskim granatiranjem, a njen muž je zarobljen pod ruševinama, "prestala je osjećati svoju bebu u sebi".

Nakon mjesec dana, rekla je da je sigurna da je njena beba mrtva, iako još uvijek čeka medicinsku pomoć.

"Ova djeca su bukvalno rođena u paklu", rekao je Pires vrlo zabrinutim tonom. “Oni više nemaju dječju egzistenciju, svaki dan pokušavaju preživjeti bez čiste vode, bez lijekova, bez hrane, bez sigurnosti.”

Procjenjuje se da u Gazi ima 52.000 trudnica, od kojih 183 porađa svaki dan, od kojih se 15 posto očekuje da će se suočiti s komplikacijama vezanim za trudnoću ili porođaj i treba im dodatna njega.

Previše ih je prisiljeno da rađaju bebe na nesigurnim mjestima kao što su pretrpane, nečiste učionice i skloništa, automobili ili na ulicama u ruševinama bez medicinske pomoći i pod stalnom prijetnjom izraelskog bombardiranja.

“Sklanjao sam se sa mnogo raseljenih ljudi oko sebe. Ležala sam na podu, sa posteljinom koja me je dijelila od ostalih”, ispričala je Aya Deeb, u školi UN-a u Jabalyi, kako je rodila dijete na podu klinike dva mjeseca nakon što je izgubila muža u izraelskom zračnom napadu. 

Seba Fayez Abu Selmi, majka u devetom mjesecu trudnoće koja boravi u školi u Khan Younisu, podijelila je svoje brige. “Iskreno, ne znam kako ću se poroditi. Idem da se porodim, ali nema ništa za ovo novorođenče. Moj nerođeni sin bi mogao umrijeti... sigurno će umrijeti.”

Pitanje života i smrti

Majke se suočavaju sa nevjerovatnim poteškoćama u dobijanju adekvatne medicinske njege prije, tokom i nakon porođaja. Kontinuirano teško granatiranje Izraela učinilo je pristup ljekarima i zdravstvenim uslugama za većinu njih gotovo nemogućim.

Nedostatak zaliha zbog izraelske opsade doveo je do toga da se mnogi porođaji i carski rezovi rade bez osnovnih medicinskih alata, anestezije ili bilo kakve postnatalne njege, što ih stavlja u visok rizik od infekcija i smrti, često dovodi do smrtnosti novorođenčadi i drugih smrtonosnih ishoda.

“Žene nakon porođaja često su opasno izložene infekcijama jer nemaju druge opcije osim da ostanu u prenapučenim skloništima, bez postnatalne njege, medicinskih potrepština ili zdravstvenih radnika”, rekao je Awadallah. Dodala je da se očekuje porast infekcija reproduktivnog i urinarnog trakta zbog nedostatka vode i loše higijene.

Mali pristup hrani i vodi uzrokovao je loše lično zdravlje trudnica, kao i loše zdravlje fetusa i novorođenčadi jer mnoge od ovih majki gube zalihe mlijeka kako bi dojile svoju bebu, povećavajući rizik od gubitka težine, bolesti i smrti zbog pothranjenosti.

Prema UNICEF-u , “ishrana preko 155.000 trudnica i dojilja, kao i više od 135.000 djece mlađe od dvije godine” je posebno zabrinjavajuća.

Ljekari u Gazi rekli su da nekoliko novorođenih beba sa majkama koje su bile pothranjene nije preživjelo više od nekoliko dana.

Raseljene buduće majke i djeca u skloništima suočavaju se s problemima kao što su žeđ, pothranjenost, nedovoljna zdravstvena zaštita, dehidracija, respiratorne i kožne bolesti, teške prehlade i nedostatak vakcinacije.

Usred neprekidnog izraelskog bombardiranja, samo 14 od 36 bolnica u Gazi djelimično funkcioniše prema ministarstvu zdravlja.

Reproduktivna i materinska zdravstvena zaštita koja je već bila teško dostupna u Gazi prije trenutne eskalacije pogoršala se, ostavljajući trudnicama s vrlo ograničenim mogućnostima zdravstvenih ustanova za porođaj, a praktički nigdje da dobiju prije i postporođajnu njegu.