Türkiye je izrazila zabrinutost zbog radikalnih grupa iz dijaspore koje koriste govor mržnje kako bi podstakli nasilne akcije protiv Türkiye, Azerbejdžana i mirovnog procesa, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Saopćenje Ministarstva uslijedilo je nakon što su turske zvaničnike verbalno i fizički uznemiravale radikalne armenske grupe na konferenciji na Univerzitetu Južne Kalifornije u Americi.

Američka sigurnosna jedinica i Policijska uprava Los Angelesa intervenirali su u kampusu i spriječili ozbiljnije nerede.

“Zabrinjavajuće je da se jezik mržnje radikalnih grupa iz dijaspore, koji nasrću na našu zemlju i Azerbejdžan, a odnedavno i na Vladu Armenije i mirovni proces u regionu, pretvorio u nasilna djela. Pokrenut ćemo pravni proces protiv svih onih koji fizički napadnu našu delegaciju”, poručili su iz Ministarstva.

Ovaj incident je pokazao da “iskrivljavanje historijskih činjenica uskogrudnim političkim motivima i izjavama iznesenim da bi se zadovoljile ekstremističke grupe, podstiče radikalizaciju, govor mržnje i nasilje”, navodi se u saopćenju.

Turski zvaničnici su u subotu prisustvovali konferenciji o javnoj diplomatiji Türkiye, koju su organizirali Škola novinarstva “Annaberg” i Institut “Yunus Emre” na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Nakon uvodnih govora, grupa armenskih studenata počela je protestirati kada je turski ambasador u Washingtonu Hasan Murat Mercan počeo obraćanje. Još jedan demonstrant je verbalno vrijeđao generalnog konzula Azerbejdžana u Los Angelesu Ramila Gurbanova.

Desetominutni protest grupe protiv Türkiye i Azerbejdžana prekinuli su pripadnici obezbjeđenja i policija, koji su spomenutu grupu udaljili s mjesta događaja.

U nastavku konferencije grupa demonstranata okupljena van zgrade pokušala je bukom da ometa održavanje naučnog skupa.