Politika | 15.11.2021.

Tiha voda bregove valja

Turska diplomatija za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan prošle je nedjelje sastao se s predstavnicima bošnjačkih udruženja u Turskoj, gdje je istakao da Turska ulaže napore kroz dijalog sa svim stranama kako bi se očuvao mir u Bosni i Hercegovini, te da će učiniti sve kako se emanet rahmetli Alije ne bi narušio

AMINA ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Proteklih dana, dok građani Bosne i Hercegovine zabrinuto prate situaciju u našoj domovini, ujedno i čekaju podršku koja će doći od prijateljskih zemalja i onih koji su odgovorni za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponovo su se pojavili neki “pametnjakovići” koji prozivaju Tursku zbog navodne šutnje i neaktivnosti.

Prošle smo sedmice u Stavu pisali da je diplomatija koju vodi Turska mnogo ozbiljnija od one koju mogu dokučiti oni koji je prozivaju. Turska je u proteklim danima kroz razne načine pokazala da je uz narod Bosne i Hercegovine te da u punini podržava suverenitet ove države.

NEĆE DOZVOLITI DA SE PONOVO DEVEDESETE

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan prošle je nedjelje sastao se s predstavnicima bošnjačkih udruženja u Turskoj, gdje je istakao da Turska ulaže napore kroz dijalog sa svim stranama kako bi se očuvao mir u Bosni i Hercegovini, te da će učiniti sve kako se emanet rahmetli Alije ne bi narušio. Dodao je kako je o tome 18. septembra u Istanbulu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. “U srijedu sam ugostio gospodina Bakira Izetbegovića i održali smo zajedničku radnu večeru. S mojim bratom Bakirom razgovarao sam o situaciji i kako da riješimo napetost prije nego što dalje eskalira. Tokom našeg sastanka imali smo priliku da vidimo i kako Turska može dati doprinos u ovom procesu. Nadam se da ću u narednim danima u Ankari ugostiti i druge zvaničnike iz Bosne i Hercegovine, Dodika, Komšića i Džaferovića, te da ćemo obaviti potrebne razgovore”, rekao je Erdoğan. Također, naglasio je da Turska želi da Balkan postane centar stabilnosti, da se razvija i ekonomski jača, te da uspostavljeni mir bude trajan. Također, istakao je da kroz projekte koje Turska provodi u našoj zemlji koristi imaju kako Bošnjaci, tako i Srbi i Hrvati.

“Turska sigurno neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina doživi patnju koju je doživjela devedesetih godina. Nastavit ćemo s našim naporima dok ne nađemo trajno rješenje problemu. Ne moram ni da govorim da nećemo oklijevati da zauzmemo odlučniji stav kada to bude potrebno. Turska koja je bila za vrijeme rahmetli Alije više ne postoji, danas postoji druga Turska. Stoga će i korak koji ćemo poduzeti biti drugačiji”, rekao je Erdoğan na kraju svog obraćanja.

POSJETE I PORUKE TURSKIH PREDSTAVNIKA

A u međuvremenu, još početkom mjeseca, na G20 sastanku, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Çavuşoğlu na sastanku s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom razgovarao je o situaciji u Bosni i Hercegovini, te načinu kako da se normalizira situacija. Zatim su tokom prošle sedmice u mnogim turskim gradovima osvanuli plakati s bosanskom zastavom i natpisom “Mi smo uz Bosnu”. Istanbul, Konya, Kayseri, Bursa, Sakarya – samo su neka od mjesta gdje su pomenuti plakati postavljeni kao znak podrške narodu Bosne i Hercegovine.

Krajem prošle sedmice delegacija zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Turske i predstavnika lokalnih nivoa vlasti posjetili su Sarajevo. Kako prenosi agencija Anadolija, zastupnik AK Partije Celalettin Güvenç je tokom posjete galerije Srebrenica rekao da Turska neće dozvoliti da se slične stvari ponovo dogode. Zastupnik AK Partije Mahmut Kaçar istakao je da “povratak u bolna vremena od prije 25 godina u Bosni neće dozvoliti najprije građani BiH, a s njima ni oni kojima je do njih stalo, u prvom redu Turska”, dodajući da je narod BiH čvrsto na nogama, a da iza njih stoji snažna Turska.

Također, u isto vrijeme u posjeti Bosni i Hercegovini boravili su i predstavnici Unije općina turskog svijeta (TDBB), koji su tokom svoje posjete otvorili sportsko-rekreativni centar u Vrbanjcima u Kotor-Varoši. Izgradnja igrališta za djecu, košarkaškog i fudbalskog terena, koštala je stotinu hiljada konvertibilnih maraka. Generalni sekretar Unije općina turskog svijeta Fahri Solak u izjavi za Agenciju Anadolija kazao je da kao Unija imaju članice iz trideset različitih zemalja, ali da s Bosnom i Hercegovinom imaju najintenzivniju saradnju.

“Djeca su naša nada i budućnost, kao i svugdje u svijetu i u Bosni i Hercegovini će djeca budućnost graditi u miru. Mi želimo da vidimo i osjetimo da narodi u Bosni i Hercegovini žive u miru i radimo sve što je potrebno za to”, rekao je Solak.

Tokom ove posjete u Teočaku je potpisan i protokol o bratimljenju općine Teočak s turskom općinom Karatay iz Konye. Također, predstavnici TDBB-a i općine Karatay posjetili su i džamiju u Župi kod Trebinja, gdje je završeno obnavljanje krova pomenute džamije, upravo zahvaljujući ovim institucijama. “Bosna i Hercegovina i Turska su bratske zemlje s historijskom vezom. Ovdje smo da bismo ojačali bratske odnose koji želimo da što duže traju”, rekao je načelnik Općine Karatay Hasan Kilca, prenosi Anadolija.

U ponedjeljak u Bosnu i Hercegovinu doputovala je još jedna delegacija iz Turske, koju su činile zamjenik predsjednika AK partije Numan Kurtulmuş, pomoćnik predsjednika stranke Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen, potpredsjednik parlamentarne grupe AK partije u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Mahir Ünal, pomoćnik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran, glavni savjetnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Sabri Demir, te Hasan Topaloğlu, predsjednik Fondacije “Sedef”, koja je osnivač Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Nakon što su prisustvovali dženazi Hasanu Čengiću, delegacije se sastala s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Ovo su argumenti haaškog Tužilaštva za hapšenje Netanyahua i vodstva Hamasa

Eldar Čomor kandidat SDA za načelnika Hadžića

Iran, ono što ostaje i ono što će doći

Ekstremna desnica u snažnom usponu