Sedam terorista PKK/YPG-a neutralizirano je u zonama operacija "Štit Eufrata" i "Izvor mira" te u regiji Bafdik, u sjevernoj Siriji, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye, prenosi Anadolu.

"Terorizmu i teroristima nema spasa nigdje. Naše herojske turske oružane snage neutralizirale su sedam terorista PKK/YPG koje su otkrili u regijama operacija 'Štit Eufrata' i 'Izvor mira' te u Bafdiku u sjevernoj Siriji prije nego što su uspjeli postići svoje izdajničke ciljeve. Naše operacije će se nastaviti sve dok posljednji terorist ne bude neutraliziran", saopćeno je iz ministarstva.

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grančica" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je njen sirijski ogranak.