Ministar industrije i tehnologije Republike turske, Mehmet Fatih Kacir, posjetio je danas Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), gdje je razgovarao s rukovodstvom i studentima ove prestižne visokoškolske ustanove, javlja Anadolu.

Kacir, koji povodom učešća na 13. Sarajevo Business Forumu boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, održao je sastanke s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom, sa ministricom civilnih poslova Dubravkom Bošnjak, privrednicima i predstavnicima međunarodnih kompanija i medija.

Ministar Kacir je potom u pratnji ambasadora Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina i delegacije obišao IUS, gdje ga je o radu ove visokoškolske institucije upoznao rektor Ahmet Yildirim.

U razgovoru sa studentima iz više zemalja Kacir je iskazao interesovanje o radu univerziteta, nivou ponude o određenim oblastima obrazovanja te o boravku i životu u Sarajevu.

Studenti su pohvalili univerzitet kazavši da se radi o vodećeoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini kada je riječ o privatnim univerzitetima, te jednom o najboljih univerziteta u zemlji uopšte.

Kacir je obišao i laboratorije IUS-a gdje su mu prezentovani kapaciteti i mogućnosti ove ustanove, kao i planovi za budućnost. Ministar Kacir je posebnu pažnju posvetio projektu studenata IUS-a koji se odnosi na izradu bespilotne letjelice koja će konkurisati na predstojećem prestižnom turskom naučno-tehnološkom festivalu TEKNOFEST.

Turski ministar Kacir će posjetiti Šehidsko mezarje Kovači te obići historijski dio Baščaršije, prije nego napusti glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nakon posjete IUS-u Kacir se sastao sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem. Kacir, koji povodom učešća je, održao ranije danas sastanke s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom, i sa ministricom civilnih poslova Dubravkom Bošnjak.

Održao je i sastanke sa privrednicima i predstavnicima međunarodnih kompanija i medija.