Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informiralo je Vladu Federacije BiH, koja je danas zasjedala u Sarajevu, da je donesena naredba o provođenju istrage protiv pripadnika Federalne uprave policije (FUP), koji su nedavno hapšeni u akciji kodnog naziva "Black tie 2", a koja se odnosi na istragu "poslovanja" međunarodnog narkokartela "Tito i Dino" u Bosni i Hercegovini.

Radi se o, podsjetimo, v. d. direktoru Federalne uprave policije Vahidinu Munjiću, te komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafi Selmanoviću. Osim njih hapšeni su i pripadnici Specijalne jedinice FUP-a koji su prema operativnim saznanjima osiguravali vođu narkokartela "Tito i Dino" Edina Gačanina tokom boravka u Sarajevu 2016. godine.

Kako saznaje Faktor, Tužilaštvo ovim dopisom Vladi nije uputilo nikakav izričit zahtjev, već je on formulisan u formi obavještenja. Odlučeno je da će odgovor Tužilaštvu o ovom pitanju uputiti resorni ministar Ramo Isak.

Kada se radi o pitanju eventualne suspenzije rukovodilaca FUP-a, a o čemu se u javnosti dosta govorilo nakon hapšenja i puštanja na slobodu Munjića i Selmanovića, naročito nakon što se tim povodom oglasila i Ambasada SAD-a u BiH koja je kritikovala ministra Ramu Isaka zbog svečanog dočeka ovog dvojca nakon puštanja iz pritvora, njih u ovoj fazi postupka štiti presumpcija nevinosti, koja se mora poštovati.

Naime, prema Zakonu o policijskim službenicima Federacije BiH, a što je definirano članom 114. policijski službenik može biti suspendovan sa dužnosti ako je potiv njega pokrenut disciplinski postupak za težu povredu službene dužnosti ili krivični postupak.

Krivični postupak protiv neke osobe smatra se pokrenutim nakon što nadležni sud protv te osobe potvrdi optužnicu tužilaštva.

U konkretnom slučaju vodi se istraga i optužnica nije još ni podignuta.

- Policijski službenik može biti privremeno suspendiran sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendiran iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internome postupku - navodi se u članu 114. stav 1. Zakona o policijskim službenicima FBiH.