U prepunoj sali Doma kulture Jajce održan je predramazanski humanitarni koncert “Zijaret srcu”, na kojem su nastupili eminentni izvođači ilahija i kasida Zejd Šoto sa orkestrom, Mustafa Isaković i hafiz Aziz Alili.

U svjetlu Kur'anskog ajeta “Vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju i molitvu obavljaju i zekat daju i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju”, predramazanski humanitarni koncert “Zijaret srcu” organizovali su Medžlis Islamske zajednice Jajce i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, s ciljem da cjelokupan prihod od prodanih ulaznica i donatorskih karata uplate za potrebe “Merhametove” Narodne kuhinje Jajce.

Koncertu su prisustvovali i predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac i Merzuk Omerdić, direktor Regionalnog odbora “Merhameta” Travnik u okviru kojeg djeluje Osnovni odbora “Merhameta” Jajce.

U toku koncerta, predsjednik BZK “Preporod” Jajce, Behrudin Halaba je sekretaru Osnovnog odbora “Merhameta” Jajce Sinanudinu Smajiću uručio ček sa iznosom prikupljenih novčanih sredstava, koji će nakon koncerta biti uplaćen za potrebe “Merhametove” Narodne kuhinje Jajce.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac se zahvalio na lijepom gestu.

“Ovo je potvrda da se Bošnjaci vraćaju svojim korijenima, poštujući svoje autentične i temeljne institucije: Islamsku zajednicu u BiH, Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' te 'Merhamet', koji je socijalni stub Bošnjaka. Nadam se da će se i u ostalim gradovima organizirati slične manifestacije te potvrditi povezanost našeg naroda sa 'Merhametom', koja traje od 1913. godine, od kada je 'Merhamet' osnovan“, kazao je Vrbanjac.

U ime organizatora prisutnima se obratio glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin-ef. Hadžić, a u svom obraćanju je govorio o povezanosti vjernika i upućenosti jednih na druge, što su Jajčani i Jajčanke i gosti iz drugih gradova i država svoji odzivom na ovaj događaj i praktično pokazali.

Generalni pokrovitelji koncerta su Općina Jajce, općinski načelnik Edin Hozan i Edina Kliko-Makić. Koncert su podržali i restoran “Fontana” te “Vispak” Visoko.