“Prošle godine smo na naših 44 kilometra obale pronašli ukupno tri delfina. Ove godine, na pet kilometara na kojima imamo pravo da radimo, već smo ih oporavili trideset pet”, upozorava Ivan Rusev, naučni direktor Nacionalnog parka Touzly lagune u Ukrajini.

Ukrajinska vojska zauzela je poziciju u Nacionalnom parku i zabranila pristup većini zaposlenih jer se plaši ruskog iskrcavanja. Prema Ivanu Rusevu, ubijeno je 5.000 delfina, ili skoro dva posto ukupne populacije ovih sisara u Crnom moru. Turska fondacija za istraživanje mora došla je do istog alarmantnog otkrića na turskoj obali.

Sonari iz podmornica i ratnih brodova uznemiravaju ove sisare. “Delfin je pretrpio zvučnu traumu koja je rezultirala gubitkom vida i nemogućnošću da pravilno funkcionira, te je umro”, objašnjava naučnik. Međutim, prvi delfini već su bili nasukani u martu, nekoliko dana nakon početka rata u Ukrajini.

“Rat ima utjecaj na ekosistem, na vrste koje će se teško oporaviti i uspostaviti ravnotežu u prirodi“, ističe Ivan Rusev. "Ako se ništa ne preduzme, populacija delfina će se drastično smanjiti."