Kada su William od Engleske i Kate Middleton prije nekoliko dana objavili svoju službenu božićnu čestitku za 2021. godinu, viđeni su na njoj kako poziraju na jordanskom tlu, u upečatljivom i posebnom okruženju, ali drugačijem od onoga što očekuju oni koji već poznaju kraljevsku tradiciju.

Pažnja koju je fotografija privukla proizlazi iz promjene običaja: vojvode su oduvijek prikazivani u svom domu u Anmer Hallu, u Norfolku ili u samoj palači Kensington. Seansa se obično snima u trenutku odmora u mirnom okruženju za porodicu, kako bi se prikazala prirodna slika. Ali i crvenkasti kamen Jordana više je nego poznat i značajan za Kate Middleton, koja je tamo provela dio svog djetinjstva. Toliko da je svoje troje djece odvela da vide dragocjeno mjesto na tajnom putovanju koje su zajedno obavili početkom godine, što je činjenica koja nije otkrivena sve dok vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea nisu bili prisiljeni objasnitio razloge putovanja znatiželjnicima.

Mnogo prije nego što se Middleton udala za princa Williama i postala buduća engleska kraljica, bila je djevojka koja je sretno odrasla u inozemstvu sa svojim roditeljima, Carole i Michaelom Middletonom, te svojom sestrom Pippom. Neke od svojih ranih godina provela je u Jordanu.

Michael Middleton je od 1984. do 1987. radio za British Airways, pa mu se cijela porodica pridružila u glavnom gradu Jordana, Ammanu, radi posla. Malena Kate je dvije i po godine pohađala vrtić na engleskom u Assaheri, predškolsku ustanovu s ​​jednom od najvećih godišnjih školarina u tom području. Prije povratka u Veliku Britaniju uspjela je uspostaviti posebnu vezu s lokalnim stanovništvom i njihovom kulturom u ranoj mladosti.

Svoje obrazovanje započela je učeći oblike i boje na engleskom u dobi od dvije godine, ali to nije bilo jedino znanje koje je upijala. Osim obilježja svoje zavičajne kulture, naučila je pjevati dječije pjesmice na arapskom, slušala učenje Kur'ana, uživala u doručku na bazi humusa i tipičnog domaćeg sira te hranila životinje koje su slobodno šetale baštom vrtića, okruženi djecom svih nacionalnosti na planeti.

Ovi podaci postali su poznati zahvaljujući posjeti Williama Jordanu 2018. godine, gdje je otkrio da je njegova supruga "jako razočarana" jer te godine nije mogla s njim posjetiti zemlju. Nakon tog putovanja intervju engleskim medijima dala je osnivačica sada zatvorenog vrtića, Sahera al Nabulsi.

"Rutina svakog jutra bila je da sva djeca sjednu u krug i pjevaju na engleskom i arapskom", ispričala je.“Čitali bismo ajet iz Kur'ana za djecu, uključujući i Kate, kako bi poboljšali njihov arapski, i pričali bismo priče o Poslanikovim ashabima, kao što je Omar Bin Khattab. Ideja je bila ojačati pojmove kao što su poštovanje i ljubav”, objasnila je. “Djeca stranaca su takođe naučila arapske riječi. Učiteljica je pitala stvari poput: 'Ko danas nosi crveno?', kako bi djeca prepoznala boje. Među tom djecom bila je i mala Middleton koja se“, kako je njezin sadašnji suprug kazao tokom posjete Jordanu, “s ljubavlju sjeća sretnih godina koje je provela s porodicom“.

Tadašnja malena Kate bila je dio razreda od 12 djece u kojem su, između ostalih nacionalnosti, bili i drugi mladi Britanci, Jordanci, Amerikanci i Indijci. Škola je slavila i Božić, kada se učiteljica Nabulsi oblačila u Djeda Mraza, kao i Bajram kada su učitelji udarali u bubnjeve kako bi zabavili djecu.

Dvaput mjesečno, Kate i njezini kolege iz razreda išli su na školske izlete u obližnje atrakcije, uključujući kulturni centar Haya. Iskustvu je za Middletonove došao kraj nakon dvije godine, kada su se 1986. vratili u Berkshire. Njihov boravak u Jordanu bio je kratak, ali bio je to sretan trenutak za cijelu porodicu, važna prekretnica, kako se čak spominje u Kateinoj biografiji postavljenoj na web stranici britanske kraljevske porodice.