Indijska podrška Izraelu u njegovom trenutnom sukobu s Palestinom jedan je od značajnih geopolitičkih kolateralnih pokreta rata koji prijeti proširenjem ako treće strane poput Irana odluče stupiti u igru. Hinduistička nacionalistička vlada Narendre Modija pozicionirala se čvrtso uz vladu Benjamina Netanyahua.

"Zahvaljujem premijeru Netanyahuu na njegovom telefonskom pozivu da me obavijesti o trenutnoj situaciji. Narod Indije čvrsto stoji uz Izrael u ovom teškom trenutku. Indija snažno i nedvosmisleno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama", izjavio je Modi, čelnik BJP (Indijska narodna stranka), na svom Twitteru desetog oktobra. Poruka je dosad imala stotine hiljada  lajkova.

Izraelski ministar dijaspore, Amichai Chikli, odgovorio je 16. oktobra: "Želim reći ljudima Indije da dijelimo iste vrijednosti, da cijenimo život i vjerujemo u ljudske vrijednosti. Želim zahvaliti Indijskom vođi i narodu Indije što stoji uz nas rame uz rame u ovoj borbi protiv brutalnih barbarskih islamističkih džihadista. Ovo nije samo naš rat, ovo je i vaš rat i mi ćemo ga dobiti zajedno uz vašu podršku."

Cijela ova panorama u kojoj obje zemlje razmjenjuju potporu primjer je odnosa koji postoji između Modija i Netanyahua, i koju je do sada Indija, koja se preimenovala u Bharat kako bi izbrisala vlastitu kolonijalnu prošlost, uvijek davana za palestinsku stvar. Naziv Bharat dolazi iz sanskrta i izraz je kojim većina lokalnih jezika, uključujući hindski, označava zemlju. Vlada potiče korištenje tog izraza, koji je već uključen u Ustav, a koji je jedna od mnogo stvari koje simboliziraju prelaz iz stare Indije u Modijev novi Bharat. Palestina je jedna od tih promjena.

Godine 1947. kada je Skupština UN-a odobrila rezoluciju kojom se preporučuje stvaranje država Izrael i Palestina, novonastala nezavisna Indija glasala je protiv nje, smatrajući je kolonijalnom odlukom koja je napala palestinska prava i protivila se osjećajima muslimanskog stanovništva njegove zemlje. "Indija je tradicionalno bila saveznik Palestinaca. Prvi vođa neovisne Indije, Nehru, bio je gorljivi pristaša palestinske stvari. Yasser Arafat je također imao vrlo dobre odnose s indijskim vođama kao što je Indira Gandhi. Dok je Indija održavala dobre odnose s Palestina je također priznala i službeno uspostavila diplomatske odnose s Izraelom 1992. godine", objašnjava indijski profesor Ashok Swain.

"Nakon teške ekonomske krize 1990. i ekonomske liberalizacije 1991., Indija je shvatila da se globalno političko i sigurnosno okruženje promijenilo nakon završetka Hladnog rata i raspada Sovjetskog Saveza. Ta je spoznaja dovela do toga da se Indija više angažira ka bliskoj saradnji sa Izraelom, posebno kroz saradnju u nabavci oružja i opreme za nadzor. Obje zemlje također su dijelile obavještajne podatke", nastavio je.

Početak tih diplomatskih odnosa produbljen je, smatra Swain, zbog trenutne ideološke usklađenosti njezinih čelnika. "Odnosi između Indije i Izraela značajno su se oporavili nakon što je Modi postao premijer Indije 2014. Modi i Netanyahu sebe smatraju saveznicima jer su obojica desničarski populisti i obojica pate od islamofobije. Dodatno, hinduistički nacionalistički pokret Indije dijeli snažnu ideološku sličnost s cionističkim pokretom, budući da oba nastoje uspostaviti jake vjerske države."

Modi tvrdi da podržava borbu protiv terorizma Hamasa, a istovremeno podržava palestinsku vladu Mahmouda Abbasa. Teška diplomatska ravnoteža, koju dijeli zapadni blok, u kojoj se podržava pravo Izraela da odgovori na napad Hamasa i žali zbog gubitaka civilnih života. "Razgovarao sam s predsjednikom palestinskih vlasti Mahmoudom Abbasom. Izrazio sam mu najdublju sućut zbog gubitka civilnih života u bolnici Al Ahli u Gazi. Nastavit ćemo slati humanitarnu pomoć palestinskom narodu. Dijelimo duboku zabrinutost o terorizmu, nasilju i pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u regiji. Ponovio sam dugotrajno načelno stajalište Indije o izraelsko-palestinskom pitanju", izjavio je indijski premijer 19. oktobra.

Indija je u središtu komplicirane unutarnjie i vanjske pozicije. Geografski je okružena muslimanskim zemljama poput Pakistana, s kojima je u stalnom sporu. Delhi stalno optužuje svoje susjede u Islamabadu da podržavaju islamistički terorizam koji pogađa Indiju i koji je iznjedrio napade poput onog u Bombayu 2008. godine. "Interno, Modijeva politička strategija uključuje demoniziranje muslimana, a teroristički napad Hamasa pružio je priliku njegovoj stranci da predstavi muslimane kao prijetnju sigurnosti nemuslimanskih zemalja, jačajući ideju da je islam nasilna religija. Tako legitimizira postupke svoje vlade protiv muslimanskog stanovništva Indije", kaže Swain.

Legitimitet koji, u svakom slučaju, ankete i ankete daju popularnom Modiju. Onaj koji je posljednjih godina prepoznat kao predsjednik s najvećom podrškom. Prema istraživanju Pew Researcha, među indijskom dijasporom, provedeno u 23 zemlje, pokazuje da 79% indijskih iseljenika ima povoljno ili vrlo povoljno mišljenje o predsjedniku. Interno, unatoč pogoršanju nakon gotovo 10 godina vlade, novine India Today govore o 63% Indijaca koji vjeruju da Modi dobro radi svoj posao. I to unatoč činjenici da su se posljednjih godina, posebno otkako je nacionalistički BJP došao na vlast 2014. godine, povećali napadi hinduističkih ultranacionalista na muslimansku "manjinu" i druge vjere poput kršćana.

Broj muslimana koji žive u Indiji je oko 200 miliona, što je čini trećom zemljom, nakon Indonezije i Pakistana, sa najvećom muslimanskom populacijom u svijetu. "Indijsko muslimansko stanovništvo, koje broji više od 200 miliona, velikom većinom podržava palestinsku stvar. Međutim, ta podrška nije ograničena samo na muslimane. Pristaše glavne opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa, kao i aktivisti ljevice, oni također podržavaju Palestinu, videći to kao borbu protiv kolonijalne okupacije. Nasuprot tome, hinduističke supremacističke skupine u Indiji glavni su navijači Izraela unutar zemlje," kaže Swain.

Doista, glavni politički suparnik popularnog Modija na nadolazećim izborima 2024., Indijski nacionalni kongres, na čelu s Rahulom Gandhijem, izjavio je da osuđuje "brutalne napade Hamasa", ali ponavlja svoju podršku palestinskoj stvari i „njenom pravu na vlastitu državu i vladu u kojoj će živjeti s dostojanstvom i poštovanjem".

Dana 19. oktobra, Gandhi je snažno kritizirao odgovor Izraela. "Pokolj u Gazi hiljada nevinih civila, uključujući djecu, i kolektivno kažnjavanje miliona ljudi prekidom pristupa hrani, vodi i struji zločini su protiv čovječnosti. Ubistvo nedužnih Izraelaca i uzimanje talaca od strane Hamasa je zločin i također se mora osuditi. Potrebno je prekinuti ciklus nasilja između Izraela i Palestine."

Stav indijske vlade također je uokviren u međunarodnom geopolitičkom kontekstu. Delhi je usred značajnog približavanja Washingtonu. "Izvana, Modi želi održati dobre odnose s Bidenovom administracijom. U tom kontekstu, njegovo stajalište o palestinskom pitanju u skladu je s preferencijama Sjedinjenih Država. Za njega Palestina nije Rusija, pa ne treba ići protiv pozicija Sjedinjenih Država, kao što je bila prisiljena učiniti u vezi s ukrajinskim pitanjem. Nadalje, pogoršani odnosi Indije s Kanadom učinili su Modija zabrinutim i tražio je podršku SAD-a“, zaključuje Swain

Ovo 21. stoljeće donosi duboke promjene mnogim međunarodnim savezima stvorenim u 20. stoljeću. Indija je jedan od aktera koji se repozicionira pred pritiskom Kine i stalnom prijetnjom Pakistana. Čini se da Bharatu treba podrška Washingtona ako se želi otresti duge sjene Pekinga. Na unutarnjem planu, zemlja se suočava s problemima terorizma ili nezavisnosti s muslimanima iz Kašmira, pokretom Sikha iz Pendžaba, pobunama i sukobima u Manipuru između kršćana i hinduističkih suprematista...

U Kašmiru postoje islamistički pokreti koji palestinsku stvar uspoređuju sa svojom borbom. Ova analogija, koju vlada u Delhiju apsolutno negira, smeta Indiji koja kao i sve nacije u svijetu nije voljna prepustiti teritoriju drugima, To je također potaknulo hinduističke nacionaliste da se distanciraju od palestinske stvari. Društvene mreže najmnogoljudnije zemlje na svijetu ispunjene su porukama podrške Izraelu od pristaša i istaknutih članova vladajućeg BJP-a.

Pobjedu Indije nad Pakistanom 14. oktobra na Svjetskom kupu u kriketu, što je bio najvažniji događaj u obje zemlje, neki su korisnici na Twitteru čak posvetili Izraelu. Buka društvenih mreža ne predstavlja u potpunosti stvarnost, ali nam omogućuje otkrivanje ekstremnih trendova i proizvodi apsurdne situacije, poput viđenja indijskih ultranacionalista iz pokreta Hindutva, štovatelja nacista, koji podržavaju jevrejsku državu.