Začeci su ukrajinskog pozorišta u narodnim igrama, pjesmama i plesovima. U doba Kijevske Rusi elementi kazališta bili su prisutni u crkvenim obredima, što svjedoče znamenite freske u sabornoj crkvi sv. Sofije u Kijevu. U XVII stoljeću izvodile su se školske drame s intermedijima, pjevanjem i plesom, burleske, lutkarsko kazalište vertep, travestije i drugo te predstave putujućih sjemeništaraca. Za razvoj pozorišta značajna je bila i Kijevsko-mogiljanska akademija.

Snažan je razvoj pozorište doživjelo u XIX stoljeću; otvorena su pozorišta u Kijevu (1804), Odesi (1809), Poltavi (1810) i Harkivu (1812). Na čelu pozorišta u Poltavi bio je Ivan Kotljarevs’kyj, drame koje su bile prva izvedena djela na ukrajinskom (Natalka Poltavka, Moskalj-čarobnjak), a jedan od osnivača harkovskog profesionalnog pozorišta bio je Grygorij Kvitka-Osnovjanenko.

Velika je važnost i „teatra korifejâ“, ukrajinskog profesionalnog i realističnog pozorišta koje su osnovali (1882) dramatičari i reditelji Marko Kropyvnyc’kyj, Myhajlo Staryc’kyj, Ivan Karpenko-Karyj i drugi.

Početkom XX stoljeća na ukrajinskim pozornicama izvođene su poetske drame Lesje Ukrajinke.

Novo razdoblje u historiji ukrajinskog pozorišta započeo je reditelj i glumac Les Kurbas. S Markom Tereščenkom osnovao je 1916. u Kijevu dramski studio, koji je 1917. godine pretvorio u sinkretični Molodyj teatr, spoj klasike i modernizma, a 1922. u Berezil’, eksperimentalno ekspresionističko pozorišta s elementima konstruktivizma, u kojem je uspio stvoriti sintezu nacionalne tradicije i moderne. Među dramama što ih je postavljao ističu se one Mykole Kuliša. Tereščenko je utemeljitelj Teatra G. Myhajlyčenka, Odes’ke derždrame (u Odesi) i Teatra Revoljuciji (u Harkivu).

Od sredine 1930-ih ukrajinskim pozorištem prevladavao je socijalistički realizam pa je najizvođeniji autor bio Oleksandr Kornijčuk.

Danas Ukrajina ima devedesetak profesionalnih pozorišta, uključujući dramska, operna, operetna i lutkarska, među kojima se ističe Teatr Ivana Franka u Kijevu, gdje se održava i međunarodni pozorišni festival posvećen sjećanju na Lesa Kurbasa i Berezil’.