Ukrajinci su saopćili da su uhapsili odbjeglog proruskog političara Viktora Medvedčuka, kojeg smatraju najbližim saveznikom predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Ukrajinska sigurnosna služba SBU objavila je fotografiju na kojoj se navodno vidi gospodin Medvedčuk u lisicama i obučen u ukrajinske vojne uniforme.

Bio je u kućnom pritvoru u glavnom gradu Kijevu pod sumnjom za izdaju, ali je pobjegao ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Medvedčuk (67) negira da je počinio prekršaj.

U svom noćnom videoobraćanju naciji u utorak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponudio je zamjenu gospodina Medvedčuka za ukrajinske “dječake i djevojčice koji su sada u ruskom zarobljeništvu”.

On je ranije na Fejsbuku napisao da je Medvedčuk uhapšen nakon "specijalne operacije" SBU.

"Možete biti proruski političar i godinama raditi za državu agresora. Možda ste se krili od pravde u posljednje vrijeme. Možete čak nositi i ukrajinsku vojnu uniformu za kamuflažu. Ali hoće li vam to pomoći da izbjegnete kaznu? Nikako! Okovi vas čekaju, a isto vrijedi i za izdajnike Ukrajine poput vas”, navela je u saopćenju Služba sigurnosti.

Gospodin Medvedčuk, koji kaže da je predsjednik Putin kum njegovoj kćeri, bogati je biznismen koji vodi prorusku opozicionu stranku Platforma – Za život.

Optužbe protiv njega više je puta opisao kao “političku represiju”.

Medvedčuk je godinama bio toleriran u ukrajinskim političkim krugovima jer je bio viđen kao važan kanal komunikacije s Kremljom. Ali optužen je za izdaju još u maju 2021. godine.

Rusija je u utorak saopćila da provjerava informacije o prijavljenom hapšenju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da je to zato što “toliko lažiranja dolazi iz Ukrajine” da “sada sve