Vraćajući se s putovanja u Ukrajinu ovog ljeta, katolički kardinal Czerny rekao je da "religija može pokazati jedinstvo koje rat nastoji uništiti". Njegove su riječi bile donekle proročanske, jer je Ukrajinska pravoslavna crkva upravo objvaila svojim vjernicima uputstvo da od ove godine Božić slave 25. decembra, kao i ostatak kršćanskog svijeta, a ne kako je do sada bila tradicija 7. januara.

Razlika u datumima je u tome što katolički svijet koristi gregorijanski kalendar, a pravoslavni julijanski.

Saopćenje Ukrajinske pravoslavne crkve odnosi se na ekumenski dijalog koji se, po ovom i drugim tačkama, već duže vrijeme odvija između Kijeva i Vatikana te naravno na "okolnosti rata" s Rusijom, zemljom u kojoj su pravoslavni kršćani većina.

Iako ukrajinski pravoslavci, oko 60 posto od ukupno 41 milion stanovnika te zemlje, insistiraju na tome da ne žele "politizirati" religiju, što je optužba upućena Putinu i njegovom prijatelju moskovskom patrijarhu Kirilu, istina je da njihova želja za osamostaljenjem u svakom pogledu ubrzava njihovo približavanje ostalim kršćanima, posebice katolicima kojih je oko devet posto u Ukrajini.

Raskol između ukrajinskih i ruskih pravoslavaca traje godinama, a vrhunac je dosegao 2018. godine, kada je carigradski patrijarh, primus među različitim pravoslavnim crkvama, odobrio stvaranje autonomne crkve Ukrajine, nezavisne o patrijarhu iz Moskve.

Ta odluka, koja je zapravo stvorila unutrašnji raskol u ukrajinskoj crkvi, između onih koji slijede novog kijevskog patrijarha i onih koji ostaju vjesrni moskovskom, mogla je uticati na odluku Vladimira Putina da izvrši agresiju na susjednu zemlju i da potvrdi rusifikaciju cijele njene teritorije.