Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu nastupa s akšamskim ezanom, u četvrtak, 17. marta, i vjesnik je nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru. Ove noći su za ljude - za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Lejletu-l-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleci počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim se hadisima spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ed-Duhan u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Lejletu-l-berat je mubarek noć ispunjena neizmjernom Božijom milošću. Stoga je treba iskoristiti kao priliku i vrijeme i prema svojim mogućnostima posvetiti se ibadetu, navode iz Rijaseta. Preporučuju da se vjernici posvete klanjanju dobrovoljnih namaza, učenju Kur’ana, zikra, donošenju salavata na poslanika Muhammeda, a.s.; da sljedeći dan, 15. ša'bana, poste dobrovoljni post, oni koji su u mogućnosti. Allahov poslanik Muhammed, a.s., nedvosmisleno je preporučio da se dan nakon Lejletu-l-berata provede u postu, a sam je proveo većinu mjeseca ša'bana posteći.

Znameniti mufessir Ismail Hakki Bursevi u svome tefsiru "Ruhul-bejan" navodi sljedeću predaju:

"U trinaestoj noći šabana Džebrail, a.s., je došao Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: 'O Muhammede, vrijeme je za tehedždžud, vrijeme je da moliš Gospodara za svoj ummet.' Poslanik, s.a.v.s., je ustao i tu noć proveo u ibadetu. Kada je nastupila zora Džebrail, a.s., je ponovo došao i rekao: 'O Muhammede, Uzvišeni Allah ti je poklonio trećinu ummeta' (u značenju: oprostio trećini ummmeta). Na ove riječi Poslanik, s.a.v.s., poče da plače i upita: 'O Džebraile, šta će biti sa druge dvije trećine?'

'Ne znam' odgovori Džebrail. Sljedeće noći (14. noć šabana), Džebrail je ponovo došao i Poslaniku, s.a.v.s., rekao isto kao i prethodne noći. Poslanik, s.a.v.s., ustao je i tu noć proveo u ibadetu. Kada je počelo da sviće, Džebrail, a.s., je ponovo došao i rekao: 'O Muhammede, Allah ti je poklonio dvije trećine tvog ummeta.' Poslanik milosti, s.a.v.s., je ponovo zaplakao i upitao: 'Šta će biti sa preostalom trećinom?' na što je Džebrail, a.s., ponovo odgovorio da ne zna.

Sljedeće, petaneste noći šabana, Poslanik, s.a.v.s., je ponovo klanjao i molio Gospodara sve do sabaha. Kad je nastupilo sabahsko vrijeme Džebrail, a.s., ponovo dođe i reče: 'Raduj se, o Muhammede! Allah je oprostio cijelom tvom ummetu, osim onima koji širk čine.'"

(Izvor: Anadolu Agency)