Velika Britanija će, kako javljaju tamošnji mediji, u narednim godinama primiti 20.000 izbjeglica iz Afganistana. 

U prvoj fazi bit će primljene žene i djeca, njih ukupno 5.000, dok će nakon toga biti pristupljeno realiziranju plana o prijemu ostalih 15.000 izbjeglih Afganistanaca. 

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel urgirala je prema ostalim evropskim zemljama da slično pristupe navedenom migrantskom pitanju, jer u suprotnom Velika Britanija neće moći sama učestvovati u tome. 

Premijer Velike Britanije Boris Johnson u parlamentu će pokrenuti raspravu o trenutnom stanju u Afganistanu, a također Johnson je na tu temu sinoć razgovarao i sa američkim predsjednikom Joe Bidenom. 

Kada je riječ o izbjeglicama iz Afganistana, vlade Alganije, Kosova i Sjeverne Makedonije su također izjavile da će u njihovim državama biti primljen određen broj izbjeglica, a na molbu Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon pada Kabula i preuzimanja vlasti od strane Talibana hiljade Afaganistanaca želi da napusti svoju zemlju, dok s druge strane Talibani naglašavaju da "će svima biti oprošteno, te da ne treba brinuti za sigurnost".

Predpostavlja se da će i u narednim danima ostale evropske zemlje saopćiti svoj plan za zbrinjavanje afganistanskih izbjeglica.