Velika Britanija, zbog toga što Sirija nije sigurna, neće vraćati izbjeglice iz te zemlje, javili su zvaničnici ove zemlje.

”Pod trenutnim uslovima ne vraćamo ljude u Siriju. Velika Britanija je saglasna s odlukama Ujedinjenih nacija (UN) da je Sirija i dalje opasna za njih“, navedeno je u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Saopćenje je upućeno nakon odbacivanja zahtjeva za azil izbjeglice iz Sirije uz obrazloženje da je ova zemlja sigurna.

List ”Guardian” je u vijesti objavljenoj 9. januara naveo kako je u zahtjevu za azil izbjeglice (25) iz Sirije, podnesenom u maju 2020. godine, navedeno kako će, ukoliko se bude morao vratiti u Siriju, biti smatran dezerterom i da će biti uhapšen i ubijen.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je prošlog mjeseca odbilo zahtjev navodeći razlog nedovoljnim te da ”nema razumne osnove da će biti izložen torturi”.

U izvještaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava objavljenom u oktobru 2021. godine, navedeno je kako izbjeglice iz Sirije ne bi trebale biti vraćane jer oni koji se dobrovoljno vrate suočeni su s rizikom da budu zlostavljani i ozbiljnog kršenja ljudskih prava.