Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) danas će, 23. maja, glasati o prijedlogu da se 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Glasanje je zakazano u 16 sati po centralnoevropskom vremenu.

S druge strane, danas će u Srebrenici biti održana sjednica Vlade RS-a "na dan kada će Generalna skpština UN-a odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici", ranije je navedeno u najavi sjednice. Shodno tome, u Srebrenici je danas primjetan veliki broj policijskih službenika, a primjećeni su i pripadnici specijalnih jedinica, kao i oklopna vozila u neposrednoj blizini zgrade gdje će biti održana sjednica Vlade.

U Srebrenici su na nekoliko mjesta postavljeni i bilbordi sa natpisom "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo... Ponosna Srbija i Srpska".

Sva dešavanja oko Rezolucije u UN-u o Srebrenici, retorika vlasti u bh. entitetu RS-u i izraženo negiranje genocida izazvala su uznemirenost Bošnjaka u ovom gradu u kojem je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima "sigurne zone UN-a", što je pravomoćno ustanovljeno presudama međunarodnih i bh. sudova.