Kultura | 22.02.2021.

Rad italijansko-senegalske fotografkinje Maïmoune Guerresi’s

Vizualizacija duhovnosti kroz fotografiju

Problem koji ju je mučio ticao se mogućnosti i načina prenošenja duhovnosti u fotografiju. Na duhovnost se često gleda kao na vezu s nečim većim od nas samih, a Maïmounin fotografski cilj je uhvatiti ovu vezu

Hamza Ridžal

Rad italijansko-senegalske fotografkinje Maïmoune Guerresi’s ni po čemu nije tipičan. Otkako je izgovorila šehadet i posvetila se sufijskom putu, duhovnost je u središtu svakog aspekta Maïmounina života i rada.

Otkrivši islam uzela je ime Maïmouna i počela se integrirati u zajednicu u svetom senegalskom gradu Touba. „U tom trenutku mog života, moj duh je bio spreman za putovanje u nove oblike znanja“, kazala je u nedavnom intervjuu za portal Wepresent.

Problem koji ju je mučio ticao se mogućnosti i načina prenošenja duhovnosti u fotografiju. Na duhovnost se često gleda kao na vezu s nečim većim od nas samih, a Maïmounin fotografski cilj je uhvatiti ovu vezu. Iako je i sama često usredotočena na svoj duhovni odnos s Bogom, pokušava pronaći načine za vizualizaciju duhovnosti s kojima bi se svako mogao povezati.

To, naravno, nije uopće lahko, jer je apstraktne koncepte, posebno one koji su toliko lični i subjektivni, teško vizualno predstaviti. Ipak, Maïmouna je provela godine tražeći različite načine da u tome uspije. Vremenom je otkrila da je najbolji način da se to postigne prenošenjem putem fotografije osjećaja poput mira i harmonije.

Koliko je u tome uspjela, procijenite u fotogaleriji s njenim radovima.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Stećci i nišani pored srednjovjekovnih bosanskih gradova

MEDICINA U OSMANSKOJ BOSNI: U periodu osmanske Bosne bosanski jezik svrstan je među naučne jezike zahvaljujući Osmanu ibn Abdurrahmanu

Cannes počeo optužbama za seksualno zlostavljanje protiv čuvenog producenta

Reditelj Mohammad Rasoulof pobjegao iz Irana