Epidemiološki podaci u Srbiji iz dana u dan ukazuju na porast broja zaraženih i hospitaliziranih, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio je u utorak kako pojedini u regiji "brutalno lažu" o broju testiranih i zaraženih virusom korona, naglasivši da Beograd objavljuje "stvarne brojke".

Vučić je sinoć za provladinu televiziju "Pink" ocijenio da neke države u regiji zbog uspješnosti turističke sezone fingiraju brojeve novozaraženih kvirusom korona, naglasivši kako je "jasno" da "dobar dio ljudi koji stižu s ljetovanja iz Crne Gore, Grčke i Hrvatske dolazi zaražen. Srbijanski predsjednik nije se pritom pozvao na bilo kakve izvore niti naveo otkuda mu takav uvid.

On je ocijenio da bi epidemiološka situacija u Srbiji bila povoljnija da je više vakcinisanih.

"Imamo lijekove i bolnice, ali bilo bi bolje da smo svi vakcinisani", rekao je Vučić.

Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su jučer tri smrtna slučaja vezano uz COVID-19, te 792 slučaja zaraze među 11.411 testiranih uzoraka.

Prema posljednjim podacima, potpuno je vakcinisano oko 52 posto odraslog stanovništva, prenosi Hina, odnosno oko 40 posto ukupne populacije Srbije.

U Srbiji je od početka aprila 2020. godine do kraja juna 2021. godine umrlo 7.047 osoba čija je smrt dovedena u vezu s infekcijom virusom korona. U istom periodu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, ukupan broj umrlih u ovoj zemlji povećao se za 28.880 u odnosu na prethodno razdoblje, odnosno u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Drugim riječima, Srbija je stravično obmanula svoje građane o opasnosti i smrtnosti od COVID-19. Umrlih je čak četiri puta više nego što to govori statistika o COVID-19 u Srbiji. Time se ova zemlja svrstava na drugo mjesto među državama koje su od početka pandemije imale najveću smrtnost u odnosu na broj stanovnika.

Kada je riječ o manipuliranju ciframa u vezi s virusom korona, čini se da je od Srbije jedino Bjelorusija jača. Ona je šampion!