Tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa i uz njegovu pomoć izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispleo je diplomatsku mrežu sa Višegradskom grupom koja sada pruža punu podršku Izraelu u napadima na Gazu. Austrija, Mađarska, Češka i Slovačka čine zajednički front, kojima se, iz historijskog straha, pridružila Njemačka, kao i Nizozemska i Litvanija.

Najdalje je otišao austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je podigao izraelsku zastavu na dvije državne zgrade u Beču. I Kurz i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg osudili su napade na Izrael i opravdali podizanje zastave "dosljednim austrijskim stavom prema terorizmu", navodeći činjenicu da "i Sjedinjene Države i EU Hamas svrstavaju u terorističke grupe".

Austrijska vlada donijela je ovu odluku nakon što je nekoliko stotina demonstranata izašlo na ulice Beča uzvikujući parole protiv Izraela i protiv Jevreja a austrijski su mediji naglasili kako je većina je učesnika bila dio stanovništva turskog porijekla.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer oštro je kritizirao "neslavnu" ulogu Turske u bliskoistočnom sukobu. Prema njegovu mišljenju, ova uloga "sigurno ne doprinosi deeskalaciji, već eskalaciji" i optužio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je "dolijevao ulje na vatru" nakon što je prošle sedmice o Izraelu govorio kao o "terorističkoj državi".

Te su izjave, zajedno s izraelskim zastavama u institucionalnim sjedištima, rezultirale ljutitim Erdoganovim odgovorom koji je rekao da „austrijska država vjerojatno želi da muslimani plate cijenu za počinjeni genocid nad jevrejima“, dodavši kako proklinje austrijsku državu.

Austrijski mediji objavili su pismo turskog Ministarstva vanjskih poslova upućeno ministru unutarnjih poslova Nehammeru u kojem stoji da „odbacujemo i osuđujemo neutemeljene izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova o našoj zemlji i našem predsjedniku u vezi s protestima u Beču protiv zvjerstava Izraela".

"Pozivamo austrijske vlasti da zaustave ove protivturske izjave koje proizlaze iz čisto unutarnjih političkih kalkulacija i nanose štetu tursko-austrijskim odnosima", nastavljeno je u pismu, koje označava ozbiljnu napetost u odnosima dviju zemalja zbog sukoba na Bliskom Istoku.

Iz Mađarske je premijer Viktor Orbán izrazio saučešče Netanyahuu i izjavio: "Bio sam duboko tužan zbog tragičnog događaja koji je odnio živote mnogih Izraelaca u proslavi praznika Lag B'Omer“ i nastavio: „Žrtve, njihove porodice i narod Izraela nalaze se u našim mislima i molitvama u ovom teškom trenutku."

Predsjednik Zastupničkog doma László Kövér uputio je saučešće Yarivu Levinu, predsjedniku izraelskog Knesseta.

Angela Merkel sa svoje je strane pozvala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako bi izrazila solidarnost s Izraelom i pozvala na okončanje sukoba "što je brže moguće", ističući veliki broj civilnih žrtava za obje strane. Merkel je najoštrije osudila Hamasovu raketnu vatru, dok njezina vlada insistira da će "nastaviti odlučno i s nultom tolerancijom protiv demonstracija na njemačkom tlu koji pokušavaju širiti mržnju i antisemitizam".

Sa druge strane, Evropska unija je u utorak tražila prekid vatre, prestanak neprijateljstava u pojasu Gaze i političko rješenje krize između Izraelaca i Palestinaca što je stav koji nije dobio podršku Mađarske, koja je odbacila zajedničku izjavu o situaciji na Bliskom Istoku.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell je kazao da je velika većina država članica EU pokazala je svoju podršku kraju nasilja i provedbi primirja.

"Cilj mora biti zaštita civila i omogućavanje humanitarnog pristupa u Gazi", rekao je i još jednom osudio ispaljivanje raketa od strane Hamasa na izraelski teritorij. Iako je branio pravo Izraela da se brani, rekao je da se to mora provoditi proporcionalno.