Nema sumnje da je Švicarska jedna od najkonzervativnijih evropskih zemalja, što se najbolje vidi iz njenog odnosa prema islamu i muslimanima. U ovoj zemlji ne samo da se ne mogu učiti ezani već se ne smiju izgrađivati ni munare kao vanjska obilježja sakralne islamske arhitekture. Da restrikcije prema pojedinim muslimanima mogu biti i žešće, potvrdio je i referendum održan u nedjelju, 7. marta, na kojem su se Švicarci izjašnjavali o zabrani pokrivanja lica u javnosti, a zabrana se, to je sasvim jasno iz javne rasprave, koja se odvijala uoči referenduma, odnosi prvenstveno na burku i nikab.

U kampanji koju je vodila Švicarska narodna stranka (SVP) isticane su na bilbordima slike pokrivenih muslimanki s natpisom “Stop radikalizmu”. Paradoksalno, referendum o zabrani pokrivanja lica organiziran je u jeku pandemije virusa Covid-19, kada je zakonski naloženo svim građanima da na javnim mjestima moraju nositi maske, odnosno, pokrivati lica.

Ipak, stvarni učinci ove referendumom potvrđene inicijative bit će za muslimane minimalni. Očito je SVP iskoristila simbolički potencijal islamofobije kako bi se izglasao zakon čiji će stvarni dometi biti u sprečavanju huliganstva na stadionima. Uostalom, prvi prijedlog o zabrani pokrivanja lica u švicarskoj javnosti pojavio se još 2017. godine, upravo s ciljem da se opstruiraju učesnici protesta i nogometni huligani koji se prilikom izazivanja nereda skrivaju maskama. Islam se u tom prijedlogu nije uopće spominjao. S druge strane, način vođenja kampanje u kojem su u prvi plan stavljene žene pod burkom i nikabom s natpisima “Stop radikalizmu” svjedoče kakvo je opće mnijenje o islamu u ovoj zemlji.

Tijesnom većinom, 52 posto “za” i 48 posto “protiv”, Švicarci su na referendumu odlučili podržati inicijativu i zabraniti pokrivanje lica u javnosti. Zabrana vrijedi za javna mjesta poput restorana, sportskih stadiona, javnog prijevoza ili šetnje ulicom. Pod iznimkama se podrazumijevaju vjerski prostori i pokrivanje lica iz sigurnosnih ili zdravstvenih razloga, poput maski za lice, koje se trenutno nose za zaštitu od COVID-19, kao i za tradicionalne karnevalske proslave.

Referendumsku je inicijativu pokrenuo SVP povezujući zabranu burki s borbom protiv “radikalnog političkog islama koji se širi Švicarskom”. Međutim, švicarska savezna vlada, Bundesrat, i velika većina Parlamenta u Bernu bili su protiv te inicijative govoreći da ona rješava marginalni problem, jer, prema procjenama Sveučilišta u Luzernu, niko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi samo tridesetak žena.

Podsjetimo, Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti. Pred Švicarskom su dvije godine da referendumsku odluku pretvori u zakon.