Seljani sa južnih brda Hebrona pakuju se kako bi napustili svoje domove nakon dugotrajnog maltretiranja od strane izraelskih doseljenika. UN su samo od 7. oktobra zabilježile 590 napada na Palestince na Zapadnoj Obali.

Salah Abu Avad kaže da ga proganjaju sjećanja na noć kada su izraelski doseljenici upali u njegovu kuću i prijetili mu pištoljem. Bio je to jedan od mnogih napada koji su primorali 28-godišnjeg pastira i njegovu porodicu da napuste svoje imanje u selu Vidada na okupiranoj Zapadnoj Obali na jugu Hebrona.

Abu Awad u prijavi je identificirao napadače kao Elya Federmana i Yinona Levya. Lokalna policija nije reagirala. Ovog mjeseca Velika Britanija je uvela sankcije Levyju i Federmanu i dvojici drugih “ekstremističkih izraelskih doseljenika” optuženih za “nevjerojatno kršenje ljudskih prava” protiv Palestinaca.

“Nadam se da sankcije nešto znače”, rekao je Abu Awad. “Mnogo smo patili od Yinona i Elyja. Napadali su me mnogo puta, pokušali da mi ukradu ovce i opljačkali moj dom.”

Abu Awad je rekao da i dalje živi u strahu od napada doseljenika, koji su se povećali nakon 7. oktobra, iako su se gotovo svakodnevno dešavali i ranije.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije saopćilo je da je tokom protekle godine došlo do neviđenog nivoa nasilja od strane "ekstremističkih doseljenika", a najavilo je finansijska i ograničenja putovanja protiv Federmana i Levyja, kao i Zvi Bar Yosefa i Moshea Sharvita.

Sharvit i Levy posljednjih mjeseci koristili su fizičku agresiju, prijetili porodicama oružjem i uništavali imovinu kao dio "ciljanog i proračunatog napora" da raseljavaju palestinske zajednice. Dodaje se da je Federman bio umiješan u više incidenata protiv palestinskih pastira na brdima južnog Hebrona.

U julu prošle godine, Abu Awad je pobjegao iz Widade, gdje je njegova porodica živjela decenijama, jer se osjećao „kao u kavezu“. “Stalno smo se plašili, živjeli u strahu. To nije bio život”, rekao je Awad.

Rekao je da je nekoliko dana ranije Federman, naoružan pištoljem, pokušao oteti njegove ovce. Bila je to posljednja kap koja je prelila čašu za Abu Awada, koji se još osjećao posljedice prošlogodišnje invazije na kuće u ranim satima 12. marta. Prisjetio se: „Yinon i Ely su provalili u moj dom. Ely je došao vodeći krvoločnog psa, i naoružan puškom M16. Ušli su unutra i otvorili sve, uključujući i ormare, sve su razbacali. Pitali su 'gdje su pare', ali ja nisam imao novca. Moja žena i djeca su se toliko bojali.”

Rekao je da je incident prijavio policiji i dodao: "Dobio sam službenu dokumentaciju da sam podnio prijavu, ali ništa se nije dogodilo."

Azam Nawajeh, 62-godišnji pastir, rekao je da je Levy također napravio pustoš u obližnjem selu Susiya. Levy se buldožerom spustio na selo 16. oktobra 2023.

Nawajeh je rekao: „Yinon Levy je došao sa drugima na svom buldožeru i počeo je da zatvara sve ulaze u seosko imanje. Ne samo da su blokirali puteve, već su i čupali stabla maslina, uništili cisterne za vodu i oštetili zidove i poljoprivredne terase.”

Nawajeh je rekao da je teško razlikovati vojsku i doseljenike, koji su ponekad naoružani i obučeni u uniforme i maske rezervista. Porodica je razgovarala s izraelskim okružnim uredom za koordinaciju i vezu (DCO), administrativnom ogrankom okupacije, koji je rekao da nije naredio zatvaranje imanja.

Dalje na sjeveru blizu Ramale, Mousa Qatash je rekao da je bio traumatiziran od premlaćivanja od strane Bar Yosefa, koji je 2018. godine nelegalno zaposjeo tuđe imanje i na njemu osnovao farmu.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Bar Yosef koristio zastrašivanje i nasilje protiv lokalnih Palestinaca, uključujući prijetnje oružjem mladim porodicama. Qatash je rekao da ga je Bar Yosef tukao toljagama dok je bio na izletu na svojoj zemlji u selu Jibiya 20. aprila 2020. On je rekao da su mu u napadu polomili zube i pokidali ligamente.

43-godišnjak, koji živi u izbjegličkom kampu Jalazone blizu Ramale, rekao je: “Bilo je toliko zastrašujuće da sam vjerovao da me Bog oživio i dao mi još jedan život.” Već četiri godine je toliko traumatiziran napadom da se ne može vratiti u svoju zemlju.

Oko 490.000 Izraelaca živi u desetinama naselja na Zapadnoj Obali koja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu. Izraelska grupa za ljudska prava Yesh Din rekla je da je 2023. bila "najnasilnija" godina zabilježena za napade doseljenika na Palestince.

Levy je odbacio optužbe protiv njega kao "dio kampanje o nasilju među doseljenicima". U komentaru za Guardian, on je rekao da su tvrdnje proizvod "lijevih anarhista koji dolaze da maltretiraju i izazivaju provokacije u tom području". On je negirao napade na Palestince i uništavanje i krađu imovine, rekavši: "Da se ovako nešto dogodilo, pretpostavljam da bi policija istražila, ali ništa nije bilo." Levy je tvrdio da su njega napali Palestinci.

Teško je povjerovati u njegove tvrdnje jer je samo tokom februara zabilježeno skoro 1.200 napada na Palestince Zapadne Obale.Sve dok nad palestinskim narodom vlada Izrael, država optužena za genocid, nasilnici će biti proglašavani žrtvom, a one koji su stvarne žrtve neće imati ko zaštititi. 

(The Guardian)