Palestinski fotoreporter Mohammed Salem snimio je 17. oktobra 2023. u bolnici Nasser u Pojasu Gaze gdje su porodice tražile tijela svojih rođaka nakon izraelskog bombardiranja, fotografiju koju je danas, u četvrtak, nagradio World Press Photo, a osvojio je i nagradu Ortega y Gasset koja je dodijeljena 20. marta.

Na fotografiji je 36-godišnja žena, Inas Abu Maamar, koja grli mrtvo tijelo svoje petogodišnje nećakinje. Njezino se lice ne vidi, a kako je naglasio žiri World Press Photoa, ono je "snažan i tužan" odraz boli i gubitka palestinskih civila koji od oktobra žive s izraelskim bombama.

Salem, Reutersov fotograf od 2003. godine, već je nagrađen od strane World Press Photoa 2010. "Slika je snimljena s pažnjom i poštovanjem, nudeći u isto vrijeme metaforičku i doslovnu viziju nezamislivog gubitka", istaknuto je u odluci žirija.

Fotograf Salem pronašao je Inas s nećakinjom u naručju u mrtvačnici u koju stanovnici Gaze dolaze tražiti svoje nestale rođake. Malena Saly ubijena je zajedno sa svojom majkom i sestrom kada je njenu kuću u Khan Younisu pogodio i uništio izraelski projektil. Salem je snimio nagrađivanu fotografiju samo nekoliko dana nakon što je njegova supruga rodila, a nagrađenu fotografiju World Press Photo opisuje kao "snažan i tužan trenutak koji sažima cjelokupni osjećaj onoga što se događalo" u Gazi.

Objavljujući presudu, Joumana El Zein Khoury, izvršna direktorica organizacije sa sjedištem u Amsterdamu, govorila je o važnosti prepoznavanja opasnosti s kojima se novinari suočavaju u zonama sukoba. U ratu između Izraela i Hamasa koji je izbio nakon napada sedmog oktobra i izraelske odmazde koja je uslijedila, do sada je ubijeno 99 novinara. “U posljednjih godinu dana, broj novinarskih žrtava u Gazi dosegao je gotovo rekord svih vremena. Važno je prepoznati traumu koju ti profesionalci trpe kako bismo svijetu pokazali utjecaj rata”, istakla je.

Izložba fotografija otvorena je danas u Amsterdamu.