Marius Gustavson, norveški državljanin s prebivalištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, osuđen je juče na doživotni zatvor nakon što je priznao kastraciju i sakaćenje drugih muškaracai sve to onda objavljivao na web stranici.

Gustavson (46) mora odslužiti najmanje 22 godine zatvora prije nego što dobije mogućnost razmatranja pomilovanja, presudio je sud u u Londonu nakon trodnevnog suđenja.

Osnivač web stranice Eunuchmaker priznao je pet tačaka optužnice za urotu za počinjenje teških tjelesnih ozljeda s namjerom; izradu i distribuciju nedoličnih slika maloljetnika i posjedovanje ekstremne pornografije.

Šestorica suučesnika također su ovog četvrtka osuđena na kazne između četiri i 12 godina zatvora, nakon što su prethodno privedeni u policijskoj operaciji u Londonu, Škotskoj i južnom Walesu. Gustavsonov pay-per-view portal privukao je nekih 22.841 korisnika iz cijelog svijeta, koji su plaćali oko 100 funti (116 eura) godišnje za pregled usluga poput kastracije, uklanjanja penisa i zamrzavanja udova, pokazalo se tokom procesa.

Učesnicima operacija obećan je udio u dobiti od prodaje snimaka koji su Gustavsonu donijeli zaradu od 300.000 funti (gotovo 350.000 eura) između 2017. i 2021. Prema tužiteljici, Caroline Carberry, optuženi je naredio intervencije provedene u hotelima i apartmanima u Londonu s asistentima bez medicinske kvalifikacije za najmanje 13 muškaraca, od kojih je jedan imao 16 godina. U nekim slučajevima sakaćenja su pošla po zlu i on je nazvao hitnu pomoć, lažući o porijeklu ozljeda.

Carberry je na suđenju tvrdila da postoje i dokazi da je izvađene i "kanibalizirane" dijelove tijela prodavao na webu jer je u jednom slučaju, objasnio je, skuhao testise i pojeo ih u salati. Optuženi je 2017. godine sam tražio od jednog od svojih pomoćnika da mu odreže penis, koji je četiri godine kasnije pronađen u ladici u njegovoj kući.

Prema riječima advokata Rashvinderjeeta Panesara, nakon što je vidio "osjećaj osnaženosti i većeg prihvaćanja sebe i svog tijela", odlučio je pokrenuti web stranicu. Panesar je tvrdio da je njegov klijent samo želio pomoći drugim ljudima koji su, poput njega, patili od disforije tjelesnog integriteta, psihijatrijske bolesti zbog koje pojedinac želi amputirati dijelove zdravog tijela.

Tužiteljsvo je kazalo da bi "takva dijagnoza, ako postoji, mogla objasniti zašto je umanjio i osakatio vlastito tijelo, ali ne i zašto je napravio unosan posao sakaćenja drugih", motivacija je bila seksualna i finansijska. Gustavson je uhapšen zahvaljujući pritužbi 2020. godine jedne od njegovih žrtava, koja je policiji dostavila poruke, videozapise i fotografije.