Teror na bečkim ulicama prošlog novembra, kada je ubica nasumično pucao u ljude uz povike "Allah je velik" izazvao je velike promjene u Austriji. Tamošnja vlada priznala je "ozbiljne sigurnosne nedostatke" kada je u pitanju “radikalni islam u zemlji” istovremeno obećavajući da će stvari ozbiljnije shvatiti.

Kao dio ispunjavanja tog obećanja bečko Ministarstvo unutarnjih poslova je pokrenulo interaktivnu web stranicu pod nazivom "Karta islama u Austriji" (https://www.islam-landkarte.at/), koja grafički detaljno prikazuje podatke o prisutnosti ove religije u zemlji, s interaktivnim mogućnostima koje dopuštaju korisniku interneta ne samo da locira mjesto svake od više od 600 džamija i muslimanskih udruženja na austrijskom tlu, već i da zna imena odgovornih i njihove moguće veze s strancima.

Mapu je izradio Univerzitet u Beču, u saradnji s Dokumentacijskim centrom za politički islam, tijelom koje je stvorila vlada konzervativaca i zelenih za aktivnije praćenje “radikalnog islama” u Austriji, ali inicijativa je zaradila kritike i prijetnje od strane onih koji smatraju da to "stigmatizira" muslimane.

Rektor Univerziteta u Beču Heinz Engl javno se ogradio od projekta i prisilio uklanjanje logotipa univerzitetskog centra s digitalne karte. Austrijske vlasti ponudile su policijsku zaštitu Ednanu Aslanu, vjeroučitelju koji je razvio mapu, kako bi osigurale njegov fizički integritet. Napokon, zbog brojnih primljenih prijetnji, karta je povučena s mreže i zamijenjena izjavom u kojoj Aslan žali zbog "političke instrumentalizacije".

"Karta pokazuje očitu namjeru vlade da sve muslimane stigmatizira kao potencijalnu opasnost", požalila se austrijska muslimanska vijećnica koja kartu čita kao "način bacanja široke sumnje na sve muslimane." Austrijsko udruženje muslimanske omladine (MJÖ) službeno je zatražilo uklanjanje web stranice i podnijelo  žalbu zbog zaštite podataka, proučavajući pravne mjere.

"Zahtijevamo trenutnu policijsku zaštitu za sve institucije, džamije i ljude pogođene objavljivanjem adresa", izjavio je njezin predsjednik Sabir Ansari, koji protestvuje što karta sadrži privatne adrese, jer postoje slučajevi u kojima predstavnici udruženja nemaju službeno sjedište i registrirani su u vlastitom prebivalištu.

Ministrica integracija, Susanne Raab, odgovorila je, međutim, da namjera nije "kriviti" religiju, "već razotkriti ideologije koje propituju i potkopavaju vrijednosti liberalne demokratije skrivene iza vjerskih praksi" i sugerirala je da je Internet prepun karata različitih udruženja ili pružatelja usluga i proizvoda, a da se niko iz tog razloga ne osjeća progonjen. "To je alat za transparentnost koji će pomoći muslimanima, koji vrlo lako mogu pronaći koja im je džamija najbliža i koja ideologija stoji iza toga", rekal je Raab.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ovih dana nije želio ulaziti u polemiku, ali nakon napada u novembru nije imao sumnje u definiranju "političkog islama" kao zločina koji se goni i koji "nema mjesta u austrijskoj demokratiji". Sedam dana nakon napada najavio je paket mjera koji je obuhvaćao stvaranje imenika koji omogućava veću kontrolu protiv ekstremističke ideologije i instrumenata koji omogućuju preciznije praćenje ekstremističke aktivnosti kojoj karta pripada.

Reformom Krivičnog zakona ekstremisti su nazvani "tempiranim bombama" i tako je opravdana obaveza nođenja elektronskih narukvica za one koji nisu u pritvoru.

Opozicija optužuje Kurza da je zloupotrijebio projekt stari projekat. Interaktivnu mapu prethodno je razvio akademski tim u istraživačke svrhe, a jedino što je sada učinjeno je, dodaju, ažuriranje podataka u skladu s informacijama koje je prikupio Dokumentacijski centar za politički islam.

Socijaldemokrati (SPÖ) i Zeleni, Kurzovi partneri u koalicijskoj vladi, dovode u pitanje projekt jer, kažu, "brka islam s islamizmom". Najviše muslimanski vijećnici SPÖ-a, Aslıhan Bozatemur, Safak Akcay i Omar Al-Rawi vide muslimane kao mete protuislamskih napada na karti.

Za muslimansku omladinu (MJÖ) to je "opasan primjer raširene sumnje prema muslimanima". Njihov predstavnik Adis Šerifović u austrijskim je medijima govorio o velikom sigurnosnom riziku, jer su na karti navedeni i omladinski klubovi i dječje organizacije na privatnim adresama.