Boris Johnson pokrenuo ga je 29. augusta kako bi pomogao afganistanskim izbjeglicama koje stižu u Veliku Britaniju da bi mogli “obnoviti svoje živote, pronaći posao, nastaviti obrazovanje i integrirati se u svoje nove lokalne zajednice”.

Međutim, nedostatak stanova znači da su hoteli uzeti kao hitni privremeni smještaj za 7.000 afganistanskih izbjeglica, a zvaničnici Ministarstva unutarnjih poslova priznali su da će neki biti u njima zadržani mjesecima.

Nekim izbjeglicama već je dosta “tople dobrodošlice”. Jedan ljekar, koji je sedmicama radio s novopridošlim Afganistancima, tražeći anonimnost, rekao je: “Imao sam nekoliko pacijenata koji su mi govorili da žele ići kući. Jedan čovjek, koji je imao 67 godina, stalno je govorio: ‘Ne mogu više ovo da podnesem. Moram izaći iz ove (hotelske) sobe.' "Morao sam mu dati lijekove za njega i suprugu, jer su bili jako uznemireni.”

Također postoji zabrinutost zbog zdravstvene zaštite za one koji su smješteni u hotelima nakon evakuacije s aerodroma u Kabulu, a jedna dobrotvorna organizacija opisuje konfuziju oko pristupa lokalnim ljekarima opće prakse.

Jedan čelnik vijeća opisao je vladin program kao "šokantan neuspjeh". Savjetnik Danny Thorpe iz Kraljevske općine Greenwich, jugoistočni London, rekao je da je nedostatak vladine podrške kada je 700 Afganistanaca stiglo u općinu u augustu "neoprostiv". "Ovo je bio jedan od najšokantnijih neuspjeha vlade s kojim sam se ikada susreo", rekao je.

Kad je vijeće Greenwicha vladi reklo da će ostati bez mlijeka za bebe, Thorpe tvrdi da im je rečeno da će nešto biti isporučeni "za nekoliko dana".

Jill O'Leary, ljekarka u Fondaciji “Helen Bamber”, koja radi sa 650 klijenata, rekla je da je situacija "konfuzna", a određeni službenici u hotelima nisu svjesni da su dužni pomoći Afganistancima da se prijave kod liječnika opće prakse i objasne im njihova prava.

“Najveća i najbrža hitna evakuacija u novijoj povijesti Velike Britanije pomogla je dovođenju na sigurno 15.000 ljudi, a hoteli ostaju privremena mjera kako bi se smjestili oni koje smo ovdje doveli. Trebat će vremena da se svima pronađu stalni domovi, ali hitno radimo s našim partnerima da to učinimo. Naš cilj je pružiti podršku svima koji su doseljeni ovdje kako bi izgradili uspješan život u Velikoj Britaniji, i zato radimo danonoćno kako bismo pružili podršku porodicama. To uključuje blisku saradnju s lokalnim vlastima diljem Velike Britanije kako bi se osiguralo da svi privremeno smješteni u hotelima imaju pristup osnovnim pravima, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i univerzalnim uslugama”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije.