Djelovanje UN-ove agencije posvećene palestinskim izbjeglicama (Unrwa) ugroženo je u trenutku najveće potrebe, u jeku humanitarne krize u kojoj Gaza trpi zbog izraelske vojne operacije protiv Hamasa, nakon odluke SAD-a o obustavi finansiranja. No čini se da bogate arapske zemlje, monarhije Perzijskog zaljeva, nisu spremne uložiti novac kako bi nadoknadile američki prekid, unatoč njihovoj javnoj podršci palestinskoj stvari.

SAD je glavni ekonomski oslonac UNRWA-e od njezina osnivanja 1949. za zbrinjavanje izbjeglica iz rata vođenog godinu dana ranije između nekoliko arapskih zemalja i novonastale države Izrael. No Vlada Joea Bidena prošlog je januara odlučila obustaviti svoje doprinose agenciji nakon što je Izrael objavio da je desetak zaposlenika UNRWA-e učestvovalo u terorističkim napadima Hamasa na izraelsku teritoriju sedmog oktobra te da je dobar dio osoblja povezan s tom organizacijom.

Direktor UNRWA-e, Philippe Lazzarini, otputovao je u Zaljev kako bi pokušao uvjeriti čelnike ovih arapskih zemalja da ulože dio svojih petrodolara kako bi ublažili finansijski udar iz Washingtona, u vrijeme kada se u zemljama poput Saudijske Arabije ili Katara troše ogromne količine novca, naprimjer, u organizaciju svjetskih sportskih takmičenja.

Lazzarinijevi napori uspjeli su natjerati te zemlje da daju samo djelić onoga što su SAD donirale. Opravdanja su, kako su izvori bliski zaljevskim vladama objasnili za 'The Wall Street Journal', različita: arapske monarhije preferiraju bilateralne donacije, ne kroz UN; oni ne žele da UNRWA propadne ali smatraju da je treba reformirati, na primjer, mjerama koje sprječavaju pripadnike Hamasa da se infiltriraju u njeno osoblje; i, nadalje, ne smatraju "svojom ulogom" nadoknaditi izgubljena sredstva sa Zapada.

Nakon sastanaka s vlastima Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Lazzarini je dobio 85 miliona dolara. Daleko od 422 miliona koliko su američki porezni obveznici dali prošle godine. I također daleko od drugih napora koje su učinili u prošlosti: na primjer, Saudijska Arabija odobrila je 400 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini 2022. U vanrednoj situaciji u Gazi, obvezala se samo na 40 miliona.

UNRWA-ine finansijske potrebe su velike. Samo u Gazi pruža utočište i opskrbu za više od milion Palestinaca. Ali služi i za još četiri miliona palestinskih izbjeglica na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji, kojima arapske zemlje – Jordan je izuzetak – ne daju državljanstvo i drže ih u birokratskom limbu. Agencija zapošljava oko 30.000 ljudi u cijeloj regiji, sa stotinama škola, javnih kuhinja i bolnica, to je svojevrsni transnacionalni državni entitet s godišnjim izdacima od oko 1,4 milijarde dolara, koji ne dolaze iz proračuna UN-a, već od donatorskih priloga.

UNRWA je upozorila da bi obustava sredstava od strane SAD-a i drugih zemalja značila dramatično smanjenje njezinih humanitarnih operacija za nekoliko tjedana. Nekoliko zemalja odlučilo je povećati svoje doprinose kako bi ublažili ovu situaciju a Kanada, Švedska, Australija i Finska poništile su svoju odluku o obustavi finansiranja agencije. Dodano doprinosima iz arapskih zemalja, UNRWA je kazala da s tim mogu nastaviti s radom do maja.

Problem je u tome što SAD neće biti rješenje. Budžetski sporazum postignut prošle sedmice između demokrata i republikanaca navodi da neće biti novca za UNRWA najmanje do marta slijedeće godine. Vrati li se u Bijelu kuću Donald Trump, koji je agenciju već ostavio bez sredstava tokom svog predsjedničkog mandata, slavina bi mogla biti zavrnuta. I ne čini se da će je bogate arapske zemlje odvrnuti.