Biti Kurban između Istoka i Zapada - „žrtva ili mnogo više“, pita se publicist Faris Nanić u eseju kojim se otvara bajramski dvobroj Stava.

„Iz ultimativnog približavanja Stvoritelju proizlazi da je kurban više od žrtve životinje i udjeljivanja njezina mesa potrebitima koju muslimani prinose u dane hadža. Odnosno proizlazi da žrtva ima šire značenje, značenje borbe za trajne i temeljne vrijednosti čovječanstva, za vrijednosti etike, sebi sličnog razvoja čovječanstva, znanja koje baš islam zastupa kako bi, kako je to primijetio Alija Izetbegović u svome kapitalnom djelu Islam između Istoka i Zapada, pomirio primarni dualizam svijeta. Onaj dualizam koji teži stalno proizvoditi sukobe između materijalnog i idealnog, između fizičkog i duhovnog, između javnog i privatnog, između osobnog i obiteljskog“, piše Nanić.

Englezi su prešutjeli hadži Mirzu Abdullaha ibn Jusufa (1821–1890), a Stav otkriva nevjerojatnu životnu priču Hadži derviša Sir Richarda Francisa Burtona.

Naime, osobne bilješke s hodočašća Sir Richarda Francisa Burtona na hadž u Medinu i Medinu uredila je njegova supruga Isabel Burton 1893. u Londonu, dok je prvo izdanje izašlo 1855. godine te izazvalo brojne reakcije. Ovaj engleski istraživač, naučnik, vojnik i diplomat na hadž je krenuo iz Egipta, odlično je poznavao arapski i perzijski, a prije toga je savladao indijske dijalekte i jezike, u Indiji je prakticirao sufizam i, prema njegovom biografu, postaje dervišom. Na hadž odlazi 1853. godine maskiran u Paštuna nakon što je godinu dana usavršavao arapski jezik. Nije želio da ga “stari muslimani” gledaju kao “novog” koji je prešao na islam te se predstavlja kao putujući afganistanski derviš rođen u Indiji. Kasnije je krenuo u istraživanje Somalije, a uz kapetana J. H. Spekea 1858. otkriva jezero Tanganyku. Bio je konzul u Brazilu, Siriji i Italiji i Trstu, gdje je pisao i o arheološkim otkrićima u Istri i Dalmaciji. Kraj života dočekao je prevodeći na engleski Hiljadu i jednu noć s arapskoga jezika. Ukopan je pod arapskim šatorom na katoličkom groblju. Njegovi bliski prijatelji svjedočili su da je prihvatio islam, da se njegova supruga Isabel nikada s time nije pomirila te da je do kraja života nosio hadžijsku odjeću te se pridržavao islamskih običaja.

Historijski uspjeh Bošnjačke stranke na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. juna 2023. godine u Crnoj Gori predstavlja jedno od najvećih pozitivnih iznenađenja na ukupnoj bošnjačkoj političkoj sceni zadnjih godina. Naravno, za dobre poznavaoce političkih prilika u Crnoj Gori i djelovanja Bošnjačke stranke ovaj podvig više je logičan slijed višegodišnjih napora rukovodstva i članova Bošnjačke stranke da homogeniziraju bošnjačko političko djelovanje i na taj način da unaprijede položaj Bošnjaka u crnogorskom društvu. Podsjećamo, Bošnjačka stranka idejni je nasljednik SDA južnog Sandžaka, odnosno Crne Gore, koja je početkom 90-tih imala čak devet zastupnika. Međutim, tada je bio znatno drugačiji izborni sistem, ali uspjeh Bošnjačke stranke pokazuje da Bošnjaci vraćaju svoju političku moć. Tim povodom Stav razgovara s Ervinom Ibrahimovićem, predsjednikom Bošnjačke stranke.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: A što kada bi visoki predstavnik bio umjetna inteligencija

POLITIKA
Faris Nanić: Biti kurban između Istoka i Zapada
Adnan Hamdov Pejčinović: Vjerujmo u čudo bosanskog otpora, nije grijeh
Ervin Ibrahimović: Bošnjački narod je sazrio – jedno smo u Crnoj Gori (INTERVJU/Razgovarao Sanadin Voloder)
Amina Šećerović-Kaşli: Pedofilija na LGBT profilima u Bosni i Hercegovini
Bojan Budimac: Tursku je državu od ambisa dijelio samo jedan korak
Osman Softić: Krajnje je vrijeme da i Australija prizna Palestinu

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Hrvati vole hrvatsko, Srbi srpsko, a Bošnjaci bosansko

KOLUMNE
IZMEĐU DVIJU OBALA: (Jugo)nostalgične Facebook grupe – anestezija za Bošnjake (Ahmet Kurt)
KRIVO SRASTANJE: U čijoj sam mreži slučajnog pamćenja ostao (Sadik Ibrahimović )
APOKRIFNI FRAZARIJ:  Sub rosa (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Umjesto na svadbu, mi Dini na dženazu (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Društveni položaj, čast i ugled, to su idoli kojima se ljudi klanjaju  (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo )

DRUŠTVO
Hadž derviša Sir Richarda Francisa Burtona
Jakub Salkić: Hadž u službi jugoslavenske vanjske politike
Lejla Boškailo: Bila sam jedina bjelkinja i Evropljanka u ženskom studentskom domu (INTERVJU / Razgovarao: Bajro Perva)
Sanadin Voloder:  Knjiga o Bošnjacima i hadžu koja će postati klasik (O knjizi Dženite Karić)
Alen Kalajdžija: Pod homorom, jahorom i lijeskom
Jasmin Grošić: Rambo s “ljiljankom” prepješačio više od 1.500 kilometara
Alma Arnautović: Tuzlaci pohrlili u kafić u kojem rade osobe s Downovim sindromom
Ammar Kulo: U korak s vremenom: Malo PTSP, malo prvi računar
Izet Perviz: Bijela zastava s Havale

KULTURA
Nusret Idrizović: Kućni red budućnosti nad grebljem naše kulture
Almir Zalihić: Poetska silina erosa i tanatosa (O pjesništvu Bisere Suljić Boškailo)
Krajobrazi bošnjačkog identiteta
Šaban Šarenkapić: Na Bajram duša im je ličila na cvijet

*Naredni broj Stava izlazi u petak 7. jula 2023. godine