Bošnjaci Sandžaka pokrenuli su projekat “Sandžačka šuma Turskoj”, kao symbol brige i podrške turskom narodu, koji je bio u prethodnom period pogođen velikim brojem požara. Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, predsjednik opštine Tutin, Salih Hot, predsjednik Udruženja Svetionik, Mirza Aličković i predstavnik Asocijacije Maturanata Turske (ASMAT)  Nafil Sejdović, upoznali su javnost o značaju podrške Turskoj i narodu Turske, koja se može pokazati ovim projektom.

“Ovaj projekat ima simboličnan značaj i šalje jaku poruku da je Sandžak jedinstven da je uz narod Republike Turske uz predsjednika Redžepa Taipa Erdogana i da su građani Sandžaka i građani turske porijeklom iz Sandžaka neraskidiva veza Turske i Srbije”, kazala je predsjednica Vijeća i dodala da se i dalje mogu priključiti svi građani Sandžaka.

“Svi oni koji žele iskazati saosjećanja i pokazati svoju brigu evo prilike da kroz donaciju sadnica imaju svoje drvo u “Sandžačkoj šumi Turskoj” koje će rasti kao što  raste naša ljubavi i brige prema turskom narodu i Republici Turskoj”, kazala je predsjednica Vijeća.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac istakao je da upravo Bošnjaci u Sandžaku čine most uspješne saradnje Republike Srbije sa Republikom Turskom te da je ovaj projekat sadnje sandžačke šume u Turskoj simbolični pokazatelj naše brige i podrške narodu Turske.

“Grad Novi Pazar se odazvao pozivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za priključivanje projektu “Sandžačka šuma Turskoj” jer znamo da nas vežu kako prijateljske tako i bratske veze sa Republikom Turskom i narodom Turske. Ovo je jedan simboličan projekat kojim želimo da pokažemo solidarnost i brigu za svim onim što se dešavalo tokom ljeta u Republici Turskoj kada su se desili ogromni požari koji su izazvali veliku materijalnu i ekonomsku štetu. Ovaj projekat je još jedan dokaz da je bošnjački narod u Srbiji most prijateljstva koji spaja ove dvije države, Republiku Srbiju sa Republikom Turskom i taj odnos ove dvije države je do sada na najvećem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje”, kazao je Biševac.