Kad je Eric Cantona na konferenciji za novinare 1995. rekao: "Kada galebovi slijede kočaricu, to je zato što misle da će sardine biti bačene u more", svi su se počešali po glavama. Šta je to, zaboga, značilo? Je li Cantona bio ne samo zvijezda, napadač, nego i filozof? Sve što je rekao kao objašnjenje bilo je: značilo je to što je značilo.

Nakon desetljeća nagađanja i analiza, 57-godišnjak je rekao da je to bila prva stvar koja mu je pala na pamet nakon što je bio prisiljen razgovarati s novinarima. A njegova gotovo 30-godišnja šutnja o toj temi bila je svojevrsna osveta medijima za koje je rekao da su ga "uništili", javlja Guardian.

Bivši fudbaler koji je postao fotograf, glumac, reditelj dokumentaraca, trener, pjesnik, a sada pjevač, dao je svoju navodno dubokoumnu izjavu nakon što mu je naređeno da razgovara s novinarima kako bi objasnio svoj ozloglašeni kung-fu udarac na nasilnog navijača Crystal Palacea na gostujućoj utakmici na Selhurst Park u januaru 1995.

Cantona je dobio zabranu igranja do kraja sezone i za dlaku je izbjegao slanje u zatvor zbog napada nakon što mu je dvosedmična zatvorska kazna zamijenjena društveno korisnim radom.

Manchester United je kritiziran jer mu je trebalo 36 sati da ga suspenduje, dok je list Mirror njegiv udarac opisao kao "noć kada je nogomet umro od srama", nazivajući Cantonu "luđakom"; Express ga je optužio da je “apsolutni batinaš pred djecom”. Brian Clough, bivši menadžer Nottingham Foresta, rekao je za igrača da bi mu "odrezao muda".

Udarac je prikazan 93 puta na televiziji u slijedeća dva dana. Cantona će kasnije reći da je žalio samo za jednim: "Volio bih da sam ga jače udario."

Pojavljujući se ove sedmice u popularnoj francuskoj chat emisiji C dans l’air kako bi izveo pjesmu sa svog novog albuma, Cantona se nasmijao prisjećajući se novinarske pomame. “Nakon [sudske] presude oni [Manchester United] su apsolutno htjeli da razgovaram s novinarima. Nisam htio, ali rekli su da je važno da moram razgovarati s novinarima. Pa sam rekao, OK, razgovarat ću s novinarima, u smislu da ako žele da govorim - reći ću bilo koju staru stvar“, kazao je Cantona, nastavivši:

“Htjeli su da govorim, govorio sam. Samo je izašlo i onda sam otišao. I štampa, svi su pokušali pronaći smisao za to i učiniti sve filozofskim. Znate, jednostavno je tako ispalo; možda je došlo iz moje podsvijesti, a možda je nesvjesno stvorilo smisao, ali najbolji smisao je bio, ti me tjeraš da govorim, ja govorim i koga briga imaju li riječi smisla.”

Cantona – koji je zabio 82 gola za Manchester United, osvojio četiri titule prvaka i dvije dvostrukue krune – dodao je: “Znate, oni (novinari) su me uništili. Ali na neki način sam se osvetio. Svi su pokušavali pronaći smisao i svi su me tražili da objasnim, a ja nisam rekao ništa.”

Galebovi i sardine sada se pojavljuju u njegovoj pjesmi I Love You So Much s njegovog nedavno objavljenog albuma, „Cantona pjeva Erica“. Pjesma je posvećena Manchesteru, a izveo ju je pred oduševljenom gradskom publikom prošlog oktobra na svom prvom službenom koncertu.

“Stanovnici Manchestera dali su mi toliko toga, želio sam nešto vratiti. Manchester je 1990-ih bio Manchester United,” rekao je Cantona za C dans l’air i dodao: “Bili smo rock zvijezde. Odrastao sam, provodio vrijeme s klubom koji je uspio i pobijedio nakon 26 godina bez titula, bio je to grad pun nade, a i sada je.”