Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić smatra da partneri u Kantonu Sarajevu dosad, ipak, nisu pokazali poštovanje dogovora.

- Prije svega, to se odnosi na jedan dio dogovora koji se tiče, ne samo ministarstava nego i javnih preduzeća. Mi smo kao stranka dobili pet mandata u Skupštini koliko ima i Naša stranka iako smo imali više glasova, ali smo dobili svega dva ministarstva uz jedan dogovor sa ostalim partnerima da uz ova dva ministarstva koje ima SBiH zbog ministarstva komunalne privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliše – da tu budu i javna preduzeća – Rad i Park - kazao je Efendić u Dnevniku D  Federalne televizije.

Ističe da u KS dugo godina postoji problem u komunalnoj oblasti.

- Preduzeća nisu u stanju da odgovore potrebama najjednostavnijih zahtjeva građana u 21. vijeku, da grad bude čist. To je jednostavan problem. Ali evo imamo situaciju da partneri ne žele ispoštovati taj dio dogovora. Ministar Almir Bećarević je vrlo odlučan i sposoban, ali on ovoga trenutka ne može zasaditi nijedan cvijet u Sarajevu.

Sistem funkcioniše tako da javnim preduzećima upravljaju političke stranke. Ministarstva ili Vlada nemaju baš efektivnu kontrolu nad njihovim radom. Mi smo zato i pristali da stranka ima jedno ministarstvo manje, ali da barem za jednu oblast preuzme odgovornost. I evo to se još nije desilo. Vjerovatno stranke "Trojke" imaju i unutrašnjih i međusobnih problema. Cijeli mehanizam i način na koji radi Vlada je dosta neefikasan - stava je Efendić.