Vijeće za saradnju u Zaljevu (GCC) i njegove članice namjeravaju da implementiraju jedinstvenu vizu za turiste i poslovne ljude iz desetina zemalja, u inicijativi koja se može uporediti sa vizama za šengensku zonu Evropske unije.

Na Arabian Travel Market u Dubai World Trade Centre održana je panel diskusija na temu 'Budućnost putovanja za GCC'. Otkriveno je da blok planira uvođenje i implementaciju zajedničkog viznog sistema za dijasporu, turiste i poslovne posjetioce iz 35 arapskih i drugih zemalja.

Prema regionalnim medijima, ministrica turizma Bahreina Fatima Al Sairafi rekla je da su još uvijek u toku razgovori među zemljama GCC-a na ministarskom nivou o tome kako dobiti takvu vizu.

"Vidimo da se to dešava vrlo brzo jer imamo sve više ljudi koji lete iz inostranstva u Evropu kako obično provode svoje vrijeme u nekoliko zemalja, a ne u jednoj zemlji. Zaista smo vidjeli vrijednost koju ovo može donijeti, ne jednoj zemlji, već svima nama."

Sa jedinstvenim viznim sistemom koji navodno ima za cilj da podstakne turizam i olakša putovanja unutar regiona, državljani iz 35 zemalja, koje nisu navedene, mogli bi posjetiti Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein, Kuvajt, Katar i Oman pod jedinstvenom vizom. Rezidenti GCC-a bi takođe mogli da putuju bez viza u sve zemlje članice, kao i oni državljani koji se nalaze u dijaspori.

Samira Al Gharib, pomoćnica za turizam u kuvajtskom ministarstvu trgovine, također je potvrdila da ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica Unije razmatraju planove za "jedinstvenu turističku vizu", te da je ona "ciljana čestim posjetiocima GCC-a". Ona je negirala da će novi vizni sistem biti implementiran do sljedeće godine, navodeći prepreke koje treba prevazići prije njegovog uvođenja.

Ključni pokretač ideje o zajedničkoj vizi u GCC-u je bilo Svjetsko prvenstvo u fudbalu održano u Kataru prošle godine, koje je, prema Arapskom zaljevskom centru za studije i istraživanja (CSRGulf), bilo od velike koristi svim zemljama Zaljeva u smislu njihovog privrednog, a posebno turističkog razvoja.