Iranski uzvratni napad na Izrael zbog napada na iranski konzulat u Siriji dovodi Jordan u opasnu poziciju koja prijeti destabilizacijom zemlje koju su često nazivali “otokom stabilnosti” u moru haosa.

U proteklih šest mjeseci, rukovodstvo Jordana je glasno pozivalo na prekid vatre u Gazi kako bi se spriječila eskalacija sukoba u sveopći regionalni rat. Jordan, sa svojom krhkom ekonomijom, velikom palestinskom izbjegličkom populacijom, te svojom nesigurnom geografskom lokacijom, ima mnogo toga na kocki.

Uprkos tome što je čvrst saveznik Sjedinjenih Država i korisnik značajne vojne i ekonomske pomoći, još uvijek se mora boriti s ogromnim nezadovoljstvom među svojim stanovništvom zbog desetljeća starog hladnog mira s Izraelom.

U proteklih nekoliko sati, Jordan je najavio zatvaranje svog zračnog prostora, a izvještaji pokazuju da je ispunio svoje obećanje da će presresti iranske bespilotne letjelice ili projektile koji prolaze kroz njegov zračni prostor.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci eksplozija na nebu Amana i ostataka onoga što se čini kao iranske rakete oborene u stambenoj četvrti u glavnom gradu.

Jedan tvit je prikladno prikazao ono što je vjerovatno uobičajeno među nekim Jordancima tumačenje događaja u posljednjih nekoliko sati: “Jordanski kralj je bacio projektile na svoje građane da zaštiti Izrael.”

Može se opravdati stav da Jordan ima pravo da ne dozvoli da ga treća strana iskoristi za napad na njegove susjede, ali svima je jasno da Hašemitsko kraljevstvo „štiti“ Izrael od iranskog napada.

Zaista, najnovija eskalacija na koju su Jordan i drugi upozoravali mjesecima dolazi do vrhunca.

Američki ekonomski i strateški interesi u regionu i dalje su ugroženi jer Bidenova administracija nedvosmisleno podržava napad Izraela na Gazu, uprkos domaćim i regionalnim alarmima.

Dok je predsjednik Joe Biden započeo svoj mandat s ciljem da odvuče Sjedinjene Države od sukoba u regiji i smanji vojno prisustvo, on svoj mandat završava sa apsulutnom podrškom Izraelu koji odbacuje ozbiljne posljedice koje će imati sve osim izvjesnog regionalnog sukoba u budućnosti, smanjenja američkog angažmana na Bliskom istoku i dovođenju ranjivih saveznika poput Jordana u najnepoželjniji položaj između čekića i nakovnja.