Fatima Payman izgovara malu molitvu za sebe prije nego što je završila post vodom i manjom količinom hrane. Sunce počinje da zalazi oko 19 sati. To je prvi okus hrane ili vode koji je probala cijeli dan.

Ona se nalazi u svojoj kancelariji, između sjednica Senata, kako bi okončala post. Senatorka Laburista posti svoj prvi ramazan u parlamentu.  

Zatim, glasno zvono zvoni kroz sobu. Poslaničke dužnosti traju, a senator Payman će morati juriti nazad u vijećnicu Senata.

Popila je samo dva gutljaja vode i prostorijom se širi miris njenog pilećeg karija, još netaknutog. Ostavlja obrok i žuri na posao.

"Moram da idem. Vratiću se", kaže ona za SBS News.

Nakratko se vraća u Senat prije nego što se vrati da obavi molitvu i počinje jesti. Odrasla je u sjevernom predgrađu Perta u šestočlanoj afganistanskoj porodici.

Ali ove godine Ramazan je drugačiji za senatoricu Payman, koja sama prvodi svoj prvi ramazan u Parlamentu. Post traje dugo, a Senat ponekad zasjeda nakon ponoći.

Senatorica Payman dospijela je na naslovne strane nakon saveznih izbora 2022. godine, postavši prva političarka koja je rođena u Afganistanu i nosi hidžab u Parlamentu. U Australiju je došla kao izbjeglica sa osam godina 2003. godine, nakon što je njen otac pobjegao iz Afganistana čamcem 1999. i uštedio dovoljno novca da plati putovanje za porodicu.

Ona je samo jedna od političara koja je članica 47. saziva australskog Parlamenta, koji je specifičan upravo po etničkoj raznovrsnosti. 

Dok nesmetano ispovjeda svoju vjeru, kaže da je iznenađena koliko je njeno radno mjesto bilo prilagođeno.

„Prije nego što sam došla na ovo mjesto, čula sa, užasne priče... to bi me uplašilo. Pitala bih se, 'čovječe, kakvo je ovo mjesto?', kaže ona.

Njeni komentari dolaze nakon oštre nezavisne revizije 2021. godine, koju je vodila povjerenica za diskriminaciju po spolu Kate Jenkins, na optužbe o toksičnoj kulturi radnog mjesta u Parlamentu.

Senatorka Payman kaže da je mlađi članovi muslimanske zajednice često pitaju da li se suočava s diskriminacijom u parlamentu - i uzbuđena je što im kaže: "Ne, zapravo".

Oslobođena je saslušanja u odborima da bi prekinula post, a njene kolege u senatskom domu bodrile su je odbrojavanjem do zalaska sunca. I njeni radnici, koji nisu muslimani, postili su dan s njom u znak solidarnosti.

"Kultura na radnom mjestu ovdje je nevjerovatna, daleko bolja od onoga što sam očekivala."

Ona priča kako je u svojoj kancelariji bila domaćin skupa za svoje kolege iz laburista kako bi obilježila početak ramazan 22. marta, trenutak za koji je rekla da je "nevjerovatan".

Grupa, u kojoj su bili ministrica za životnu sredinu Tanya Plibersek, kao i senator NT Malarndirri McCarthy, željeli su saznati nešto više o Ramazanu.

"Mislim da je ljepota svega bila njihova radoznalost i njihova spremnost da razumiju i to poštovanje koje su pokazali... to je bilo obogaćujuće iskustvo."

Ministrica vanjskih poslova Penny Wong nije uspjela, ali je kupila svoje Kit Kats na temu Ramazana i kutiju hurmi - s kojima se iftari svake večeri u Parlamentu.

Ipak, nije imala tako glatke odnose sa svim svojim kolegama u Senatu.

U junu prošle godine, nakon uspješnog izbora laburista, senator Payman je rekao da jeste" stvarno se radujem" upoznavanju liderke One Nation Pauline Hanson.

Sada, smiješeći se, kaže da je njena veza sa senatorom Hansonom još uvijek "rad u toku".

"Optimista u meni je kao, 'rad u toku, stižemo'. Ali realista bi rekao: 'da, možda ne'.

"Poštujem je zato što ima svoje mišljenje. I možda se obraća biračkoj jedinici koja se jako razlikuje od moje."

Zvono ponovo zvoni. Vrijeme je da se vrati u odaju u 20 sati – i ona ima osjećaj da neće uskoro završiti.

Ipak, čak i tada, ona kaže da voli da posmatra svoju vjeru dok predstavlja svoju saveznu državu u Parlamentu u glavnom gradu.

"Post u Parlamentu je onaj osjećaj da činite nešto za veće dobro, ali isto tako, služite svome Bogu, dok služite svojoj zajednici. To je situacija u kojoj svi dobivaju. Sviđa mi se."