Kako je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” od ozbiljne kompanije preraslo u pljačkašku organizaciju, teško je odgonetnuti, ali ono što se dešava na terenu jedna je od najbezobzirnijih pljački za koje se može čuti kod nas.

Istina, KJKP “Rad” već dugo ima problema s naplatom svojih usluga i jedini način da u pojedinim slučajevima izvuku svoj novac od korisnika jeste da ih tuže i da se sudskim putem bore da dođu do svoga novca.

Međutim, u tri odvojena slučaja za koja znamo i u koja smo imali uvid, može se zaključiti da “Rad” doslovno pljačka ljude, a uglavnom su im žrtve penzioneri, starije osobe koje na sam spomen tužbe daju zadnju marku bez obzira na to jesu li ili nisu krivi.

Ovakav slučaj desio se u Hadžićima. Čovjek je penzioner, a njegov identitet ne možemo otkrivati. Dobio je obavijest od KJKP “Rad” da je protiv njega podnesena tužba zbog neplaćanja računa od jula 2019. do januara 2020. godine. U pitanju je iznos od tridesetak maraka.

Čovjeku je skočio šećer. Jedva je došao sebi. Pronašao je račune – koje je srećom sačuvao – iz perioda za koji su u “Radu” naveli da ih nije plaćao i zaputio se u ovu firmu. Kada je službenicima pokazao dokaze o uplati za mjesece za koje su ga teretili, rekli su mu da ne treba platiti račune, ali da mora platiti 7,50 maraka kako bi “Rad” povukao tužbu. Dakle, prvo su mu pokušali oteti tridesetak maraka, a kada nisu uspjeli, pokazali su da bi se zadovoljili i sa sedam i po. Zašto bi bilo ko platio tužitelju za povlačenje tužbe ako je siguran da nije kriv, ako ima uplatnice kao dokaz i ako to i sam tužitelj zna? To je besramno otimanje novca bez obzira na to o kojem se iznosu radi.

Ali avanture ovog penzionera s Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem “Rad” tu ne prestaju. Nedugo poslije problema s prvom tužbom, dolazi mu druga obavijest, da je podnesena nova tužba, ovaj put zbog neplaćanja računa za prvih deset mjeseci 2020. godine. Opet mu je skoči šećer. Malo se pribrao i opet otišao u KJKP “Rad” s uplatnicama. Ovoga puta mu nisu tražili da plati povlačenje tužbe, ali jesu da plati kamate na dug koji ne postoji.

I drugi slučaj u Hadžićima, u koji smo imali uvid, odnosio se na prijetnju tužbom za dug iz prethodnih godina, za koje također postoje dokazi o uplati.

Prema onome što se može zaključiti iz ovih primjera, KJKP “Rad” bira penzionere kao žrtve i pod prijetnjom tužbama pokušava iznuditi novac, pa ako prođe – prođe. Penzioneri, uglavnom, ne želeći da imaju posla s tužbama i sudovima, plate, nema veze što im taj mjesec ionako neće ostati skoro ništa od penzije. Također, s obzirom na to da postoji obrazac rada, ne može se reći da se ovo dešava slučajno. Prije će biti da KJKP “Rad” želi od onih koji redovno plaćaju naplatiti još, a od onih koji ne plaćaju nešto će svakako izvući na sudu, samo što će od redovnih platiša na sam spomen tužbe izvući novac.


Premijer Edin Forto i direktorica “RAD-a" Vera Arnautović

Kako smo saznali u KJKP “Rad”, tužbe i prijetnje tužbama počele su kada je na mjesto šefice službe naplate preduzeća postavljena žena koja je kadar stranke Narod i Pravda. Umjesto da dobro provjere analitičke kartice, oni šalju tužbe. Međutim, problem je taj što u KJKP “Rad” nisu svjesni da će, čak i ako kratkoročno uspiju od nekoga oteti novac, na kraju postati gubitnici. Ako toliko tužbi stigne do suda, i ako ih je većina neosnovanih, troškovi sudskih postupaka na teret “Rada” bit će pozamašni.

Za firmu, koju je “trojkina” v. d. direktorica Vera Arnautović dovela u ćorsokak, svaki trošak je ogroman, posebno ako se zna da u posljednje vrijeme konstantno nedostaje goriva za vozila KJKP “Rad”, da gorivo posuđuju od “GRAS-a”, pa čak i od međunarodnih organizacija jer nisu u stanju provesti tendere za nabavku goriva.

O čistoći se više i ne govori, postalo je sasvim uobičajeno da su kontejneri pretrpani i da je smeće oko njih razbacano.