Promocijom srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda”, koji veliča četnički pokret Draže Mihailovića, narušen je ugled najvažnijeg regionalnog i evropski cijenjenog Sarajevo Film Festivala. Ugledna platforma za promociju bh. filma, nastala kao simbol kulturnog otpora opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nije smjela poslužiti revizionističkoj propagandi iz Beograda, saopćno je iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

“Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj je SFF-a i prije svih bi morali utvrditi odgovornost organizatora, poduzeti odgovarajuću reakciju i umiriti javnost. Međutim, vlast koja organizuje odvratne performanse u kojima goli muškarac uznemirava građanke, koja u Historijskom muzeju promovira srbijansku šund muziku, ignoriše obilježavanje 2. maja, a branioce Sarajeva naziva seljacima, nema kredibilitet da bilo kome drži lekcije”, saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se dodaje kako je “važno prisjetiti se nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako 'ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda'. Jasno je, dalje navode, da međusobne optužbe i politička prepucavanja unutar vladajuće “Trojke”, nisu nikakva prepreka Vučićevom režimu da pokuša ozbiljno narušiti reputaciju SFF-a, a grad Sarajevo, po predskazanju Edina Forte, pokuša učiniti “centrom ničega”.